Cum ne pregătim pielea înainte de a ieşi din casă. De ce nu este recomandată folosirea cremelor dis-de-dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pielea elastică se întreţine printr-un stil de viaţă sănătos FOTO: Adevărul
Pielea elastică se întreţine printr-un stil de viaţă sănătos FOTO: Adevărul

Pentru a face faţă factorilor din mediul înconjurător, pielea trebuie îngrijită corespunzător. Hidratarea, masarea cu loţiuni sau creme grase şi efectuarea unui control periodic la medicul dermatolog sunt câteva dintre măsurile care pot evita aspectul neplăcut determinat uscarea pielii.

Pielea, cel mai mare organ al omului, trebuie pregătită pentru a face faţă acţiunilor factorilor de mediu prin măsuri corespunzătoare de îngrijire.

Dermatologul Corneliu Dobre, de la Clinica de Dermatologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a arătat că neîngrijirea pielii poate să determine uscarea acesteia, aspect întâlnit atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Potrivit dermatologului, regula de aur pentru o piele frumoasă este adoptarea unui stil de viaţă sănătos, prin acesta înţelegându-se hidratarea şi vitaminizarea corpului, practicarea sportului şi renunţarea la fumat sau la consumarea băuturilor alcoolice.

„În primul rând, aplicarea unui strat de cremă pe piele chiar înainte de a ieşi din casă este un obicei greşit. Crema se aplică seara, înainte de culcare, nu dimineaţa înainte de a pleca spre diferite activităţi. Dimineaţa putem aplica, cel mult, o cremă grasă, care să creeze o barieră de protecţie împotriva unor factori de mediu”, a arătat Corneliu Dobre, medic primar dermatolog în cadrul Clinicii de Dermatologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

Conform medicului, odată cu înaintarea în vârstă, pielea produce tot mai puţine substanţe uleioase proprii care contribuie la menţinerea elasticităţii tegumentelor şi atunci devine uscată.

Aspectul de piele uscată poate să apară şi din caza aerului uscat din încăperi, din cauza băilor excesive în apă caldă, sau din cauza utilizării degresantelor puternice, cum ar fi unele săpunuri lichide sau spirtul medicinal.

„Pentru tratarea pielii uscate trebuie evitat scărpinatul sau frecţiile cu alcool medicinal care lezează pielea. Este bine să fie utilizata regulat o crema hidratantă cu sau fără vitamine. Prezentarea la medic este necesară în vederea eliminării suspiciunii altor cauze. Automedicaţia duce de multe ori la eşecuri şi la agravarea pruritului. Este bine să se evite îmbrăcămintea din lână sau acril, mai ales pentru cea care vine în contact cu pielea. Se vor prefera haine din bumbac”, a mai adăugat Corneliu Dobre, medic primar dermatolog.

Elasticitatea pielii poate fi întreţinută prin evitarea duşurilor frecvente. Conform medicului, băile şi utilizarea alcoolului medicinal în scop calmant au un efect de uscare mult mai puţin pronunţat asupra tegumentelor decât duşurile.

În plus, pentru îngrijirea pielii, dermatologul recomandă folosirea uleiurilor de baie şi folosirea săpunurilor cu pH neutru, sau apropiat de cel al pielii. După baie, se folosesc loţiuni şi creme grase.

Citeşte şi:

Cum să scapi de coşurile sub piele

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite