Cum explică oamenii de ştiinţă şi autoritățile situaţia din cel mai poluat oraş al ţării. Ce factori contribuie la asta

0
Publicat:

Chiar dacă Iaşiul este unul dintre oraşele cu cea mai tânără populaţie din România, fiind şi un important centru universitar, calitatea aerului lasă de dorit şi poate afecta sănătatea locuitorilor, susţin specialiştii.

Poluare din cauza autoturismelor SURSĂ FOTO Shutterstock
Poluare din cauza autoturismelor SURSĂ FOTO Shutterstock

Conform statisticilor, capitala Moldovei este cel mai poluat oraş din ţară, iar pentru acest aspect există o mulţime de explicaţii.

Cum văd oamenii de ştiinţă această situaţie

Conform oamenilor de ştiinţă, situaţia poate fi mult mai gravă decât o arată măsurătorile. În cel mai poluat oraş din România mai există o singură staţie care măsoară calitatea aerului pe care îl respiră ieşenii, dar nu este cea mai eficientă, deoarece nu ea în calcul anumiţi compuşi toxici. 

,,De vină sunt şi autoturismele, cu siguranţă. Fiecare cetăţean trebuie să aibă grijp de propriul autoturism, să îl ţină în parametri normal, pentru a fi prietenos cu mediul. A apărut de multe ori în presă că Iaşiul este cel mai poluat oraş, am tras semnale de alarmă de multe ori. Iaşiul prezintă valori foarte mari din perspectiva particulelor mici. Nu sunt măsurători foarte riguroase, sunt măsurători din anumite zone ale oraşului. Lucrurile sunt corect estimate dar în realitate sunt mult mai grave decât apare în presă sau decât ne arată singura staţie rămasă la nivelul municipiului Iaşi. Nu există staţii care măsoară gaze toxice, metalele grele, nu se mai fac astfel de investigaţii", a precizat prof. univ. dr. Silviu Gurlui.

Municipalitatea dă vina pe parcul auto învechit şi pe centralele de apartament

Conform primarului Mihai Chirica, parcul auto învechit este un important factor care contribuie la poluarea din Iaşi. Totodată, centralele de apartament sunt considerate un alt factor decisiv.

,,Putem spune că avem un parc auto foarte învechit, la polul opus față de populația Iașului, care este una foarte tânără. Statisticile ne arată că peste 75% din parcul auto al Iașului este compus din autoturisme care sunt mai vechi de 10 ani. Totodată, cifrele ne spun că peste 20% dintre mașinile pe care le vedem pe străzile orașului sunt mai vechi de 20 de ani. Suntem o aglomeraţie urbană, cu densitate mare. Iaşiul deţine, dacă putem spune aşa, un arsenal de peste 60.000 de centrale termice de apartament, un alt factor poluant", a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite