România sufocată de poluare. Elementele din aer contaminează alimentele pe care le consumăm
0Poluarea este un fenomen care afectează tot mai multe vieţi. Calitatea slabă a aerului, în special în zonele urbane, conduce anual la peste 200.000 de decese premature, o arată datele oferite de Agenţia Europeană de Mediu.
În România, susţin oamenii de ştiinţă, situaţia poate fi mult mai gravă decât o arată măsurătorile.
Marile oraşe, sufocate de poluare
Cercetătorii susţin că, de multe ori, măsurătorile nu iau în calcul şi anumite gaze toxice şi metale grele, care pot afecta calitatea vieţii în mod ireversibil.
„Dacă am face o analiză riguroasă în zonele importante ale marilor oraşe, ne-am da seama că lucrurile sunt foarte delicate. Există doar măsurători care sunt menite să tragă un semnal de alarmă, se prezintă anumite praguri depăşite. Am tras semnale de alarmă cu date din măsurători personale sau cu alte aspecte care ţin de o analiză făcută cu ochiul liber. În realitate, lucrurile sunt mult mai grave decât ne arată staţiile de măsurare. Nu există staţii suficiente care să măsoare gazele toxice, metalele grele. Nu se fac astfel de investigaţii. Aceste metale grele, regăsite în aerul respirat, afectează şi calitatea alimentelor pe care le consumăm. Astfel, ele pot fi regăsite şi în mâncare, în carnea provenită de la anumite animale", a precizat prof. univ. dr. Silviu Gurlui.
Care este situaţia în oraşul considerat cel mai poluat din ţară
În ultimul an, Iaşiul a fost prezentat ca fiind cel mai poluat oraş din ţară, în urma măsurătorilor efectuate. Cu toate acestea, susţin oamenii de ştiinţă, lucrurile pot fi mult mai grave, iar măsurătorile care se efectuează nu sunt cele mai relevante.
„Lucrurile sunt corect estimate, dar în realitate sunt mult mai grave decât apare în presă sau decât ne arată singura staţie rămasă la nivelul municipiului Iaşi. Practic, este verificată calitatea aerului doar din anumite zone ale oraşului. Este bine că se fac şi aceste măsurători, deoarece ele reprezintă un semnal de alarmă, trezesc interesul populaţiei pentru mediu", a adăugat prof. univ. dr. Silviu Gurlui.