Cum arată o masă cumpătată de Sărbători. Trucuri pentru a evita excesele culinare în noaptea dintre ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Masa de Sărbători trebuie să fie bogată. Este o regulă pentru întreg poporul român ca de Anul Nou să se răsfeţe cu bunătăţi diverse, bogate în calorii. Nutiţioniştii recomandă ca de fiecare dată cumpătare, dar oferă şi câteva trucuri pentru a evita excesele culinare. De aceea, ar trebui ca mâncărurile grase să fie combinate cu unele uşoare.

Friptura de porc, caltaboşii, răcitura, salata de boeuf, cârnaţii şi toba sunt nelipsite de pe mesele petrecăreţilor. Toate sunt alimente bogate în calorii şi în grăsimi, care pot crea chiar indigestie dacă sunt consumate în cantităţi mari.

Specialiştii recomandă să se consume cu moderaţie carnea de porc, care este hipercalorică, cu un conţiut  ridicat de grăsimi. Statsticile arată că în perioada sărbătorilor de iarnă, carnea de porc reprezintă 14% din cât se mănâncă pe parcursul unui an întreg.

Nutriţioniştii spun că indicat ar fi ca la o masă să nu se consume mai mult de 100 de grame. În caz contrar se va ajunge la o îngreunare a digestiei şi la balonări. 

‘’Carnea de porc este o carne foarte greu digerabilă, digestia acesteia poate dura de la 3 până la 6 ore, poate chiar mai mult şi se recomandă să mâncăm carne slabă, adică muşchi de porc şi nicidecum carne de porc foarte grasă. Mai mult, este recomandat să nu asociem acest tip de carne cu alte alimente foarte grase, cum ar fi brânza de oaie, un obicei în această perioadă’’, explică nutriţionistul Adina Rusu. 

Un alt truc ar fi ca friptura să fie asezonată cu o salată de crudităţi şi nu cu cartofi prăjiţi, cum mulţi au tendinţa.

Indicat ar fi ca la fiecare masă să se consume fructe, iar după masă să se facă o plimbare. Extrem de important este consumul de lichide, minimum doi litri de apă pe zi pentru a ajuta la hidratare şi la digestie. Între mese ar trebui să se facă o pauză de cel puţin trei ore.

Indicaţii speciale sunt pentru persoanele care au postit. Acestea ar trebui să consume mai întâi brânzeturi, fructe şi abia apoi carne.

Vă mai recomandăm:

Alimentele şi exerciţiile fizice care întăresc oasele şi articulaţiile. Ce să mâncăm pentru a creşte doza de calciu

Top 7 afrodisiace din bucătărie cu efect garantat. De ce este supranumit avocado „copacul cu testicule“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite