Criminalul care şi-a ucis şi violat sora în catacombele Iaşiului, iertat de cinci ani de închisoare de Noul Cod Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Ceobanu
Ionuţ Ceobanu

Judecătorii Tribunalului Arad au decis să aplice legea mai favorabilă în cazul lui Ionuţ Ceobanu, tânărul care în 2004 şi-a violat şi ucis sora în catacombele Iaşiului fiind protagonistului uneia dintre cele mai complicate anchete de omor din istoria României.

Ceobanu fusese condamnat în 2005 la 25 de ani de închisoare şi în urmă cu câţiva ani a fost transferat la Penitenciarul din Arad.

După intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, pedeapsa maximă pentru infracţiunile de care a fost acuzat Ceobanu a scăzut. Judecătorii au aplicat legea mai favorabilă şi au scăzut cu cinci ani pedeapsa primită de Ceobanu.

“În baza art. 6 alin.1 din Noul Cod Penal reduce de la 25 ani închisoare pedeapsa aplicată condamnatului pentru infracţiunea prevăzută de art.174-175 lit. c Cod penal, la 20 ani închisoare pedeapsa aplicată pentru infracţiunea prevăzută de art.188 alin.1 din Noul Cod penal ; Reduce de la 18 ani închisoare pedeapsa aplicată inculpatului pentru art.197 alin.2 lit. b Cod penal la 12 ani închisoare, pentru infracţiunea prevăzută de art. 218 alin.3 lit. a din Noul Cod Penal. Contopeşte pedepsele mai sus individualizate în pedeapsa cea mai grea de 20 ani închisoare. Scade din pedeapsa aplicată acestuia prin prezenta hotărâre durata executată din 22.10.2004 până la zi”, se arată în minuta judecătorilor de la Arad.

„Crima de la Cub”, aşa cum a fost numită fapta săvârşită de Ionuţ Ceobanu, a avut loc în martie 2004. Tânărul, pe atunci în vârstă de 22 de ani, şi-a violat şi ucis sora de 16 ani în catacombele din centrul Iaşiului.

Ceobanu a fost reţinut la mai bine de jumătate de an de la uciderea Anei-Maria, după ce a fost dat de gol de rezultatelor probelor ADN. În februarie 2005 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

Judecătorii au pus în aplicare legea mai favorabilă şi în cazul a lui Robert Ciobanu în baza noului Cod de Procedură Penală, intrat în vigoare de la 1 februarie, scăzând pedeapsa acestuia de la 20 la 15 ani de detenţie. Tânărul a ucis o fetiţă de 7 ani în 2005.

Robert Ciobanu, care era închis din decembrie 2005, urmează să părăsească puşcăria şi să fie internat într-un centru de reeducare.

Mai multe pe aceeaşi temă:

Mărturia unui deţinut iertat de noul Cod Penal: „Doamne, Dumnezeule, nu-mi vine să cred că sunt liber!“

Ilias Saban, de 31 de ani, este primul deţinut din cadrul Penitenciarului Slobozia eliberat de îndată de o instanţă, aşa cum prevede noul Cod Penal. Alături de el, alţi 140 de ocnaşi au aşteptat aceeaşi sentinţă. Din păcate, însă, ceilalţi nu au fost atât de norocoşi.

EDITORIAL Liviu Avram: Noile coduri: Guvernul a trişat Comisia Europeană pe latura penală Să fie neglijenţă în serviciu sau complicitate cu viitorii infractori? Guvernul Ponta a ignorat toate solicitările de corectare a unor carenţe din viitoarea legislaţie penală, deşi Comisia Europeană se aştepta să adopte modificările cuvenite până la intrarea în vigoare a noilor coduri.

Noul Cod penal va scoate din închisori peste 200 de deţinuţi

Circa 200 de deţinuţi, în majoritate condamnaţi când erau minori sau aflaţi în ultima perioadă de executare, ar putea fi eliberaţi la intrarea în vigoare a noului Cod penal, estimează Ministerul Justiţiei, care precizează că evaluarea cazurilor nu este finalizată. Asta pentru că până la 10 ianuarie, comisiile au analizat situaţia a aproximativ 24.000 de deţinuţi din totalul celor 30.680 aflaţi în închisorile din România.

Marea Evadare. Noul Cod Penal închide dosare importante de corupţie

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pedepsele pentru anumite infracţiuni, multe dintre ele de corupţie, se vor reduce semnificativ. De exemplu, pentru abuzul în serviciu, pedeapsa scade de la maxim 15 ani la un maxim de 5 ani şi astfel scade drastic şi perioada de prescripţie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite