Noul Cod penal va scoate din închisori peste 200 de deţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 200 de deţinuţi, în majoritate condamnaţi când erau minori sau aflaţi în ultima perioadă de executare, ar putea fi eliberaţi la intrarea în vigoare a noului Cod penal, estimează Ministerul Justiţiei, care precizează că evaluarea cazurilor nu este finalizată. Asta pentru că până la 10 ianuarie, comisiile au analizat situaţia a aproximativ 24.000 de deţinuţi din totalul celor 30.680 aflaţi în închisorile din România.

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei arată că la nivelul tuturor penitenciarelor s-au constituit şi funcţionează comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal administrativ, care au rolul de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale.

Potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă atributul exclusiv al instanţei de judecată, comisiile având "doar dreptul de a sesiza instanţele competente, în situaţiile în care apreciază că se impune modificarea sancţiunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale".

"În urma acestei analize parţiale, s-a constatat că într-un număr de aproximativ 150 de cazuri se impune sesizarea instanţelor de judecată, pentru ca acestea să se pronunţe asupra eventualei încetări a executării pedepsei la data intrării în vigoare a Noului Cod penal sau în imediata apropiere a acestei date. Facem precizarea că cele mai multe astfel de cazuri sunt reprezentate fie de fapte săvârşite în timpul minorităţii, fie de condamnări aflate în ultima perioadă de executare", arată oficialii de la Justiţie.

În acelaşi context, sursa citată precizează că impactul imediat al intrării în vigoare a noului Cod penal asupra deţinuţilor "se estimează a fi de ordinul a 200, sub rezervele menţionate, în sensul că evaluarea nu este finalizată, iar hotărârea în fiecare caz în parte va aparţine exclusiv instanţei de judecată".

Noul Cod penal ar putea intra în vigoare la 1 februarie.

Citiţi şi:

Marea Evadare. Noul Cod Penal închide dosare importante de corupţie Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pedepsele pentru anumite infracţiuni, multe dintre ele de corupţie, se vor reduce semnificativ. De exemplu, pentru abuzul în serviciu, pedeapsa scade de la maxim 15 ani la un maxim de 5 ani şi astfel scade drastic şi perioada de prescripţie.

Kovesi, la Adevărul Live: Mă aşteptam la o poziţie mai fermă a procurorului general privind Codul Penal  Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi, la Adevărul Live, că noile modificări aduse Codului Penal, în ceea ce priveşte amnistia, afectează condamnările aplicate în ultimii şase ani.

Codul penal a subţiat Parlamentul cu şapte mandate Din cei 10 senatori şi deputaţi rămaşi fără mandat în primul an de legislatură, şapte şi-au pierdut postul din cauza problemelor cu legea

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite