Credincioșii, nerăbdători să ajungă la racla Cuvioasei Parascheva. Autocare din toată țara sosesc deja la Iași

0
Publicat:

Chiar dacă pelerinajul la racla Sfintei Cuvioase Parascheva nu a început oficial, foarte mulți români au început să sosească, deja, la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Pelerinaj Sfânta Cuvioasă Parascheva SURSĂ FOTO Andrei Luca
Pelerinaj Sfânta Cuvioasă Parascheva SURSĂ FOTO Andrei Luca

Ca în fiecare an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva reprezintă un important punct de reper pentru credincioșii din întreaga țară. Astfel, în luna octombrie, la Iași sosesc mii de pelerini, din toate colțurile țării și nu numai. Anul acesta, mai nerăbdători ca niciodată, sute de credincioși au trecut deja pe la racla Sfintei, pentru a se ruga.

Autocare din toate județele țării sosesc la Iași

Conform reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, acest fenomen este unul obișnuit, autocarele cu pelerini sosind la Iași cu două săptămâni înainte de sărbătoare. De cele mai multe ori, susțin preoții, este vorba despre credincioșii care doresc să evite aglomerația dar și de credincioși din Iași care doresc să le ofere celor veniți din alte orașe posibilitatea de a se ruga la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

,,Nu știm cu certitudine din ce localități provin credincioșii care au ajuns zilele acestea la Catedrala Mitropolitană, dar prezența a fost în număr mare în această perioadă. Este un fenomen cu care ne-am obișnuit, deoarece există persoane care doresc să evite aglomerația. Astfel, vin cu mai mult timp înainte, cam două săptămâni, până în momentul în care începem, oficial, manifestările. Această perioadă coincide și cu începutul noului an universitar și mulți dintre cei care ajung la Catedrală sunt studenți sau rudele lor venite din alte orașe ale țării. Am observat deja, în weekend, prezența mai multor autocare din alte județe ale țării, care au adus crendincioși pentru a se ruga la Sfânta Cuvioasă Parascheva", a precizat pr. Marian Timofte.

Pregătirile au intrat în linie dreaptă

Conform Mitropoliei și Bucovinei, pregătirile pentru sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva sunt în grafic, multe dintre detalii fiind deja puse la punct de către organizatori. Astfel, pelerinii sunt așteptați să treacă pe la racla Sfintei Cuvioase pentru a se ruga și pentru a participa la slujba religioasă.

,,Am început deja pregătirile pentru această sărbătoare importantă, putem spune că suntem în grafic. Pregătim baldachinul, sunt pregătite vasele în care se va săvârși sfânta aghiazmă. Totodată, încercăm să amenajăm, în parcare, spații pentru Crucea Roșie, pentru SMURD și pentru alte instituții care ne ajută în buna desfășurare a evenimentului. Totodată, am pregătit podiumul pentru Sfânta Liturghie, care se va săvârși în ziua Sfintei Cuvioase Parascheva", a încheiat pr. Marian Timofte.      

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite