Cel mai mare pelerinaj ortodox din Estul Europei, al Sfintei Parascheva, începe anul acesta mai devreme

0
Publicat:

La Iași a fost montat baldachinul Sfintei Parascheva care urmează să fie îmbrăcat în flori. Dacă în alţi ani, preoţii pregăteau totul în jurul datei de 10 octombrie, acum pelerinii se vor putea închina mai multe zile la racla cu sfintele moaşte.

Hramul Sf. Parascheva, la Iași  Foto: Tudorel Rusu
Hramul Sf. Parascheva, la Iași Foto: Tudorel Rusu

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat programul pentru hramul din acest an care marchează sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Astfel, calendarul evenimentelor va începe de sâmbătă dimineață, 7 octombrie 2023, când racla cu moaștele Sfintei, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, vor fi scoase în baldachinul amplasat în curtea interioară. Pelerinajul va începe în premieră anul acesta cu o săptămână înainte de 14 octombrie, ziua prăznuirii.

Baldachinul unde racla cu trupul sfânt al Cuvioasei Parascheva a fost ridicat, ca în fiecare an, în curtea catedralei şi urmează să fie împodobit cu flori. Credincioşii care au vrut să se închine în tihnă au venit încă de pe acum la biserică.

Sâmbătă dimineaţă, pe 7 octombrie 2023, după citirea acatistului, începând cu ora 06:00 în Catedrala Mitropolitană şi după tradiţionala procesiune cu Sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva, racla va fi aşezată în baldachinul special amenajat, iar credincioşii se vor putea închina. Un moment deosebit va fi duminică seara, când de la ora 19.00 va avea loc tradiţionala procesiune Calea Sfinţilor”, a declarat Lucian Apopei, purtător de cuvânt - Mitropolia Moldovei și Bucovinei. 

Sfânta Cuvioasă Parascheva SURSA Doxologia
Sfânta Cuvioasă Parascheva SURSA Doxologia

Sutele de mii de credincioşii aşteptaţi se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Andrei Criteanul, supranumit exarhul cântăreţilor bisericeşti. De mai bine de 350 de ani, oamenii din ţară şi de peste hotare vin la Iaşi să îi spună Sfintei necazurile şi să ceară ajutor.

Sfânta Parascheva s-a născut aproape de Istanbul, în prima jumătate a secolului al XI-lea. A moştenit o mare avere de la părinţi, dar a dat totul săracilor şi şi-a dedicat întreaga viaţă Mântuitorului. Se spune că este izvor de binecuvântare sufletească şi trupească pentru cei care o cheamă în rugăciune. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite