Continuă pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. La Iași vor ajunge și moaștele Sfântului Andrei Criteanu

0
Publicat:

De câteva zile, Iașiul a devenit capitala creștinilor din România și nu numai. Din dimineața zilei de 7 octombrie și până astăzi, 11 octombrie, peste 95.000 de pelerini s-au închinat la racla Sfintei Cuvioase Parascheva.

Pelerinaj la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva FOTO Silviu Cluci
Pelerinaj la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva FOTO Silviu Cluci

Totodată, alte peste trei mii de persoane așteaptă la coadă pentru a ajunge în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași.

Cum arată, până acum, unul dintre cele mai mari pelerinaje din estul Europei

Anul acesta, pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a început mai devreme, pe data de 7 octombrie, la ora 7.00. Până pe data de 11 octombrie, peste 95.000 de credincioși și-au spus cele mai aprinse rugăciuni la Catedrala Mitropolitană din Iași. Conform organizatorilor, nu au fost înregistrate, până acum, evenimente importante.

Dacă astăzi, 11 octombrie, la orele amiezei, la coadă se aflau puțin peste trei mii de persoane, numărul acestora ar putea crește considerabil în următoarele ore. Conform reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, astăzi, la Iași, vor ajunge și moaștele Sfântului Andrei Criteanu. Astfel, este de așteptat ca la coadă să mai apară alte câteva mii de persoane. Moaștele Sfântului Andrei vor fi aduse la Catedrala Mitropolitană din Iași la ora 19.00.

Cum a arătat pelerinajul din 2022

Cel mai mare pelerinaj din România a adunat, în 2022, peste 270.000 de credincioși care au trecut prin baldachinul așezat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, pentru a se ruga. Alți 80.000 au participat la diverse alte evenimente organizate cu ocazia acestei sărbători.

Pelerinajul a început cu procesiunea Calea Sfinților, care a strâns pe străzile din Iași peste 20.000 de persoane care au întâmpinat racla Sfintei Parascheva, dar și pe cea a Sfântului Paisie de la Neamț, cel care a împlinit 300 de ani de la naștere. 

Zilele de weekend au fost și cele care au adus cei mai mulți pelerini în Iași, peste 40.000 stând la coadă sâmbătă, iar aproape 30.000 au asistat la slujba Sfintei Liturghii, pe bulevardul Ștefan cel Mare, în dreptul Mitropoliei, pe data de 14 octombrie.

În cadrul Sfintei Liturghii din ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva au slujit la Iași ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, atât din stânga, cât și din dreapta Prutului, din ţară şi din străinătate, dar și episcopi din Grecia, Bulgaria, Siria şi Tanzania (Africa).

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite