Conflict la TVR Iaşi. Jurnalista Oana Lazăr îi cere demisia directorului executiv Vasile Arhire: „A confiscat emisiunile pentru a-şi plăti datorii vechi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Arhire / FOTO: Arhiva Adevărul
Vasile Arhire / FOTO: Arhiva Adevărul

Jurnalista îi aduce mai multe acuze directorului actual al TVR Iaşi, căruia îi cere demisia, considerându-l vinovat de pătarea numelui instituţiei.

Jurnalista Oana Lazăr de la TVR Iaşi  îi cere demisia directorului executiv Vasile Arhire, printr-o scrisoare deschisă transmisă către instituţiile de presă. Aceasta consideră că Vasile Arhire este principalul responsabil pentru declinul profesional al TVR Iaşi. Lazăr aduce, prin intermediul scrisorii, argumentele pentru care consideră că directorul instituţiei ar trebui să demisioneze. 

Redăm, mai jos, câteva idei din scrisoarea deschisă semnată de jurnalista TVR Iaşi.

„Cer public demisia lui Vasile Arhire, principalul responsabil pentru declinul profesional al TVR Iaşi şi pentru pierderea prestigiului nostru, ca brand în regiune - din funcţia de coordonator cu atribuţii de director executiv în această instituţie

TVR Iaşi nu a fost o jucărie colorată, în postdecembrismul imediat, în anii ’90. TVR Iaşi n-a fost vreun pariu personal, nici vreo ambiţie măruntă. 

TVR Iaşi a fost, pentru întreaga ţară, nu doar pentru cele opt judeţe ale Moldovei, un exemplu de emulaţie profesională, sumă a creativităţii şi tribună de opinii. 

Dar, mai ales, TVR Iaşi era locul unde limba română suna corect şi limpede, ca o implicită şi subtilă formă de educaţie. TVR Iaşi era un spaţiu cultural aerisit, cu valori declarate. Era un motiv de mândrie al urbei”, transmite Oana Lazăr. 

Jurnalista îl acuză pe Vasile Arhire de un limbaj de lemn şi de destrămarea valorilor TVR Iaşi.

„Cuvântul “serviciu” l-am dobândit noi mult, mult mai târziu, odată cu destrămarea valorilor iniţiale ale instituţiei, odată cu numirea politică a lui Vasile Arhire în toate funcţiile de conducere posibile, pe rând. Ani la rând. Acelaşi Vasile, mereu. Cel care acum, la aniversarea de 30 de ani a TVR Iaşi, anno domine 2021, vorbeşte în emisiuni şi articole de presă doar despre el însuşi şi măreţele sale înfăptuiri. În mod evident, am folosit sintagme din “epoca de aur”, o limbă de lemn pe care el însuşi o vorbeşte cursiv chiar şi acum, la peste trei decenii de la căderea regimului ceauşist, dar pe care o scrie mai greu”, a mai scris Oana Lazăr în scrisoarea deschisă. 

Aceasta vorbeşte şi despre începuturile în presă ale actualului director executiv al TVR Iaşi, pe care îl acuză că a fost „turnător“ şi „securist precoce“. 

Datorii plătite prin intermediul emisiunilor

Jurnalista îl acuză pe Vasile Arhire de faptul că s-a folosit de emisiunile TVR Iaşi pentru a-şi rezolva probleme personale. 

„Arhire a avut un parcurs mereu ascendent, mereu la conducere, mereu lider. Nu declară însă şi mijloacele prin care a urcat în funcţiile de conducere, tehnicile şi proptelele politice, nici servituţile pe care le-a făcut, ulterior. În articolul monumental nu pomeneşte despre cum s-a îndatorat de fiecare dată puternicilor zilei. Şi aflaţi că sunt datorii pe care le plăteşte şi azi, cum poate el mai bine, cu emisiuni de televiziune. De aceea Arhire intervine editorial în emisiunile noastre, de aceea a confiscat emisiunile difuzate pe postul naţional TVR3, în fiecare miercuri, cu scopul promovării unor persoane apropiate (sau agreate) sau care îi pot aduce lui însuşi anumite avantaje. Ori ca plată pentru mai vechi datorii”, mai scrie în scrisoarea deschisă transmisă de Oana Lazăr. 

Întreaga scrisoare poate fi citită aici.

Reporterul „Adevărul” a cerut un punct de vedere şi din partea directorului Vasile Arhire, vizavi de acuzele aduse în scrisoarea deschisă transmisă de Oana Lazăr. Vom reveni cu detalii. 


Vă recomandăm să citiţi şi: 
 

Virusolog român din SUA, despre Omicron: „Toată lumea zice că vom scăpa mai repede, eu o să vă dezamăgesc”

Păţaniile unor români temerari în Australia: drumuri dure, caniculă insuportabilă, jivine şi tâlhari | FOTO

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite