Coadă şi la spital, şi la pelerinajul de la Iaşi la racla Sfintei Parascheva. Medicii cer lockdown

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Andrei Cucu
FOTO Andrei Cucu

Mii de pelerini ating şi sărută zilnic racla cu moaştele Sfintei Parascheva, până la acest moment numărul acestora ajungând la 22.000. Tot acum, în curtea Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, permanent sunt ambulanţe cu pacienţi COVID, care stau la coadă. Medicii cer lockdown pentru cel puţin două săptămâni.

La Iaşi se desfăşoară, în aceste zile, pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cel mai mare din ţară, chiar în perioada în care municipiul se află în scenariul „roşu închis”, dat fiind faptul că incidenţa cumulată a cazurilor de SARS-CoV-2 este mai mare de 6/1000 locuitori. 

În acest an, numărul credincioşilor care trec pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva este mai mic decât cel din anii trecuţi. Cel puţin aşa arată cifrele înregistrate până acum. Aproape 500 de oameni pe oră au trecut pe la raclă.

Potrivit organizatorilor, de vineri dimineaţă, de la ora 06.00, când moaştele sfinte au fost scoase din Catedrala Mitropolitană, până duminică, 10 octombrie, la prânz, prin faţa raclei au trecut şi s-au închinat aproximativ 22.000 de persoane.

În Curtea Mitropolitană, constant, se află câteva sute de pelerini care stau la rând pe culoarul special amenajat cu ajutorul gardurilor metalice. Alte câteva sute de persoane vin la slujba liturgică care se oficiază în fiecare zi.

Toţi pelerinii poartă măşti de protecţie, însă atunci când ajung la racla Sfintei Cuvioase Parascheva cei mai mulţi dintre ei aleg să-şi dea masca jos pentru a săruta moaştele sfinte.

În context, la fiecare zece minute, suprafaţa de plexiglas aşezată peste racla depusă în baldachinul din curtea Catedralei este dezinfectată.

Mitropolia cere „înţelegere”

Interdicţiile de circulaţie impuse în municipiul Iaşi au stârnit reacţii ale înaltelor feţe bisericeşti. În prima noapte de pelerinaj, unii dintre credincioşi nu au putut ajunge la racla cu moaştele sfinte pentru că nu aveau certificat verde. Mitropolia cere „înţelegere”. 

Autorităţile din Iaşi au restricţionat deplasarea persoanelor în municipiul Iaşi, în intervalul 20.00-05.00, după ce rata de incidenţă a depăşit opt cazuri la mia de locuitori. 

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spune că nu s-au înregistrat incidente deosebite, cu excepţia faptului că unii pelerini nu au putut ajunge în intervalul 20:00 - 05:00 la racla cu moaştele sfinte, pentru că nu aveau certificat verde.

„(...) ţinându-se cont de o interdicţie generală de circulaţie, unii pelerini au fost opriţi pentru că nu aveau acel certificat verde. Ne dorim să reînnoim acest apel, această rugăminte către autorităţi. De altfel, la nivelul autorităţilor locale găsisem această înţelegere, dar ne dorim să existe o decizie care să aibă un efect în plan practic. Anume, să se interpreteze legea în spiritul ei, nu în litera ei”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Fără restricţionarea pelerinilor

Preotul a subliniat că s-a stabilit de la început, între Mitropolie şi autorităţile locale din Iaşi, ca accesul pelerinilor să nu fie restricţionat pe niciun fel de motiv. Anul trecut, de exemplu, au avut acces doar pelerinii care aveau domiciliul în Iaşi. 

„Motivaţia acestei interdicţii a circulaţiei pe timp de noapte este aceea de a proteja sănătatea oamenilor şi de a limita răspândirea noului coronavirus. În momentul în care vine un pelerin noaptea şi nu are acel certificat verde, dacă nu este lăsat să intre, el împreună cu alţi pelerini creează aglomeraţie pe străzile Iaşului, aşteptând să se facă ora 05:00 dimineaţa. Iar apoi se aşază la un rând mult mai mare”, a transmis pr. Constantin Sturzu.

Conducerea Mitropoliei din Iaşi speră ca autorităţile să manifeste înţelegere şi să facă o derogare pentru ca pelerinii să poată circula pe timpul nopţii pe străzile Iaşului.

„Este mai logic, mai sănătos, să fie lăsaţi pelerinii să se închine noaptea, atunci lucrurile decurg mai repede. Sperăm să existe această înţelegere şi să se ia o decizie punctuală. Noi precizăm că nu ne dorim ca accesul pelerinilor să fie restricţionat pe niciun fel de motiv. Nici ca anul trecut, pe motiv de domiciliu, nici pe alte motive care pot aduce tulburare şi discriminare”, a mai transmis pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Coadă de ambulanţe la spitalele din Iaşi

Duminică,10 octombrie, la prânz, zece ambulanţe stăteau la coadă în curtea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. În unele dintre ele se aflau şi câte doi pacienţi COVID. 

În spitalele din Iaşi nu mai sunt locuri, iar rata îmbolnăvirilor e în continuă creştere.

Cadrele medicale spun că bolnavii din ambulanţe sunt evaluaţi şi apoi se încearcă găsirea unui loc aici sau în alt spital. De multe ori o soluţie se găseşte în două – trei ore.

De asemenea, pacienţii sunt prioritizaţi în funcţie de cât de gravă este starea lor.

„Aşa cum am mai spus, suntem în cel mai sumbru scenariu pe care ni l-am imaginat. Curtea Spitalului de Boli Infecţioase este asaltată şi ocupată în totalitate de ambulanţe cu pacienţi suspecţi sau pozitivi care urmează să fie consultaţi de către medicii specialişti. Marea majoritate vor necesita internare, în schimb, locuri disponibile nu mai sunt. Vom iniţia tratamentul, îngrijirea şi monitorizarea pacienţilor în interiorul ambulanţelor”, a afirmat medicul Florin Roşu.

Peste 700 de bolnavi cu COVID  sunt internaţi la Iaşi. Mai mult de jumătate dintre aceştia au nevoie de sursă de oxigen. 

Lockdown de cel puţin două săptămâni

La ora actuală toate locurile din spitale pentru pacienţii COVID-19 sunt ocupate. Incidenţa crescută a infecţiei în rândul populaţiei îi face pe mulţi ieşeni care prezintă simptome de boală să solicite testarea la domiciliu. Însă, numărul de echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi este limitat.

În context, medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, susţine că în România se impune intrarea în lockdown timp de cel puţin două săptămâni. De asemenea, acesta subliniază că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii profesionale.

„Este momentul să fie iniţiat un lockdown de cel puţin două săptămâni. De asemenea, ar trebui introdusă obligativitatea vaccinării unor categorii profesionale, precum cadrele medicale, cadrele didactice sau alţi angajaţi expuşi riscului", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.

Medici ieşeni au declarat în ultimele zile că există o disperare în ochii pacienţilor, dar şi o oboseală fizică şi psihică în rândul cadrelor medicale.

„Nu este târziu să ne vaccinăm nici acum. Efectele le vom vedea peste o lună, când datorită creşterii ratei de vaccinare, numărul pacienţilor cu forme severe şi care necesită internare va intra pe o fază de platou, urmată de o scădere treptată", a conchis medicul Florin Roşu.

  

Valul 4 al pandemiei se arată a fi cel mai agresiv. În Iaşi, numărul pacienţilor COVID depăşeşte capacitatea spitalelor, iar unii bolnavi sunt consultaţi pe holuri din lipsa locurilor. De aproape două săptămâni, ambulanţele stau la rând la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Medic, despre „imunizarea naturală“: Înseamnă aproape 5 milioane de morţi până acum. Şi nu e ultima strigare

 

Calculele reconstrucţiei Afganistanului: Zeci de miliarde de dolari s-au risipit pe proiecte păguboase. De la autostrada neterminată până la hotelul nefolosit

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite