Cine este episcopul străin care seamănă vrajbă între ortodocşii români: „La Sinodul din Creta s-au adunat sataniştii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teofan, mitropolitul MMB, (foto stânga) i-a răspuns episcopului Longhin Jar (foto dreapta) Îndemnându-l să nu mai intervină pe teritoriul mitropoliei pe care o conduce FOTO Doxologia/Youtube
ÎPS Teofan, mitropolitul MMB, (foto stânga) i-a răspuns episcopului Longhin Jar (foto dreapta) Îndemnându-l să nu mai intervină pe teritoriul mitropoliei pe care o conduce FOTO Doxologia/Youtube

Un episcop ucrainean, cu rădăcini româneşti, învrăjbeşte credincioşii şi ierarhii din România. Longhin Jar, episcop de Bănceni, îi îndeamnă pe monahii români să nu-şi mai pomenească superiorii ierarhici la slujbele religioase.

Părintele Mihail Longhin Jar, episcop de Bănceni, i-a adresat ÎPS Teofan, Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, o scrisoare în care deplânge soarta poporului ortodox român „îndurerat şi prigonit”.

Mihail Jar, stareţul mănăstirii Bănceni de lângă Cernăuţi, a semnat la sfârşitul lunii noiembrie o scrisoare adresată ierarhilor români - numindu-l explicit pe ÎPS Teofan - prin care le cere acestora să se oprească „din drumul nebun al ecumenismului” şi să renunţe la „sinodul eretic din Creta”.

Episcopul Longhin Jar a încetat să-şi mai pomenească superiorul ierarhic la slujbele religioase încă din primăvara. Preotul ucrainean aparţine de Biserica Ortodoxă din Rusia şi a încetat să-l mai pomenească la slujbe pe Patriarhul Chiril al Moscovei încă de pe 25 martie, de la Bunavestire.

Într-o predică adresată credincioşilor care au participat de Bunavestire la Mănăstirea Bănceni, episcopul Longhin Jar şi-a explicat demersul prin faptul că reprezentantul bisericii ruse ar fi căzut în erezie. „Am întrerupt pomenirea Patriarhului pentru că a făcut greşeli dogmatice. Eu, ca şi ierarh, am dreptul, conform Canonului 15 Apostolic, să întrerup pomenirea Patriarhului pentru a îngrădi turma de erezie. Să ştiţi că harul lui Dumnezeu se păstrează numai în adevăr. Orice păcat se iartă, dar erezia, sau hula împotriva Duhului Sfânt nu se iartă!”, spunea în urmă cu aproape un an episcopul Jar.

Odată cu organizarea Sinodului din Creta, Longhin Jar a susţinut o predică tăioasă la adresa clericilor care au participat la lucrările acestuia. „Acolo s-au adunat sataniştii, masonii. Acolo s-au apucat împotriva dogmelor de a uni erezii. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem, totuşi, ierarhii care au luat parte la acest sinod tâlhăresc, şi mincinos, şi viclean,  cum se vor întoarce înapoi la patria lor, la biserica lor. Se vor întoarce moş Gheorghe, moş Costache, nu se vor mai întorce patriarhul, arhiepiscopul, mitropolitul sau episcopul. Se vor întoarce oameni fără Duhul sfânt”, arăta episcopul de Bănceni în luna iulie.

Longhin Jar a conturat şi îngrijorările sale faţă de soarta credincioşilor din România în acelaşi spirit. În scrisoarea pe care episcopul a adresat-o ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, preotul ucrainean vorbeşte despre presiunile şi prigoana pe care le-ar îndura unii călugări din Moldova.

„Noi, românii ortodocşi din Ucraina, avem sufletele pline de durere pentru voi toţi: preoţi, monahi, monahii şi credincioşi din România, care mărturisiţi Dreapta Credinţă, fiind fii adevăraţi ai Bisericii noastre ortodoxe, păstrând cu sfinţenie tot ce aţi primit de la Sfinţii Părinţi prin cele şapte Sinoade Ecumenice: dogme, canoane, Tradiţie, şi iubindu-vă mult Biserica-mamă. Voi, cei ce vreţi să rămâneţi statornici în credinţa strămoşească, sunteţi astăzi trataţi cu atâta răutate şi prigoniri, sunteţi alungaţi şi scoşi în drum, din mănăstiri şi biserici! Acestea le pătimiţi pentru că nu recunoaşteţi ereziile blestemate, nu sunteţi de acord cu sinodul tâlhăresc şi eretic din Creta. Aţi ajuns astăzi să fiţi loviţi chiar de arhiereii şi preoţii voştri, mai rău decât în vremurile comuniste”.

Episcopul ucrainean îi cere ÎPS Teofan să oprească „prigoana împotriva celor ce-şi iubesc Biserica, Adevărul şi singura credinţă mântuitoare, Credinţa Ortodoxă” şi să se întorcă astfel de la „rătăcirile ecumeniste”.

 MMB: Intervenţia episcopului încalcă canoanele bisericii

În replică, deşi scrisoarea nu a ajuns la Cancelaria MMB, ci a circulat doar în mediul online, ÎPS Teofan i-a oferit – prin intermediul biroului de presă - un răspuns stareţului Jar prin care îi arată că a participat la Sinodul din Creta „cu conştiinţa că împlinesc datoria de a rămâne în comuniunea sinodală a Bisericii”. În comunicat se subliniază mai ales lipsa de autoritate a episcopului Longhin Jar pe teritoriul MMB.

„Nădăjduiesc că vă veţi reconsidera poziţia pe care aţi prezentat-o în scrisoarea Preasfinţiei Voastre şi că veţi înceta să îndemnaţi clericii din parohii, vieţuitorii din mănăstiri şi pe credincioşii mireni din Arhiepiscopia Iaşilor şi din România, în general, să întrerupă legătura liturgică în care se află cu păstorii lor canonici. Intervenţiile Preasfinţiei Voastre pe teritoriul canonic al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sunt încălcări clare ale Sfintelor Canoane (Canonul 2 al Sinodului II Ecumenic şi Canonul 20 Trulan)”, se arată în documentul citat.

Mai mult, reprezentantul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei accentuează că credincioşii din România nu sunt prigoniţi. „Cât priveşte aşa-numita «prigoană împotriva celor ce-şi iubesc Biserica», ea nu numai că nu există, ci, dimpotrivă, dorim ca toţi preoţii, monahii, monahiile şi credincioşii mireni să rămână în bisericile şi mănăstirile lor în stare de comuniune cu păstorii lor legitimi, arhiereii celor 14 Sfinte Sinoade ale Bisericilor Ortodoxe autocefale”, conchide mitropolitul Teofan.

Un scandal-monstru mocneşte în sânul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) după ce mai mulţi clerici au transmis scrisori de protest şi ultimatumuri superiorilor ierarhici. Cea mai vehementă revoltă a pornit din câteva mănăstiri din regiunea Moldovei. Mai mulţi preoţi ieromanahi au semnat pe 10 august o petiţie, promovată ca fiind asumată de 4.500 de preoţi şi credincioşi, adresată Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei (MMB), prin care îi cereau acestuia „să dovedească Ortodoxia sa întregii Biserici, prin dezicerea de: 1. semnătura de la Creta, 2. ecumenism (n.r. - mişcarea de refacere a unităţii universale a Bisericilor creştine) în general, 3. Consiliul Mondial al Bisericilor“.

„Sămânţa“ nemulţumirilor este Sfântul şi Marele Sinod Panortodox care a avut loc în Creta în perioada 17-26 iunie 2016. Participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, dar mai ales semnarea documentelor aprobate în cadrul acestei întâlniri, a stârnit reacţii virulente printre clericii din mănăstiri. Principalul înscris care a provocat nelinişte a fost „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine“.

Citeşte şi:

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general“

Misterele scrisorii care a semănat scandal în Mitropolia Moldovei. Unii preoţi semnatari spun că nu cunoşteau textul documentului

Nemulţumirile „grupărilor schismatice” la adresa Sinodului BOR. „Dacă toate obiecţiile noastre s-ar lua în considerare, s-ar anula acele documente”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite