Cinci dintre cele mai frumoase jocuri ale copilăriei fără tabletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii jucând Lapte gros. Sursa foto: activitateafara.ro
Copii jucând Lapte gros. Sursa foto: activitateafara.ro

Copiii s-au jucat mereu. Singuri sau cu prietenii, în casă, pe uliţa din sat sau în faţa blocului. S-au jucat şi părinţii copiilor care astăzi sunt conectaţi la tehnologie şi ultimele gadgeturi. Baba oarba şi Lapte gros sunt doar câteva dintre bucuriile copilăriei în care tableta sau tehnologia nu îşi puneau amprenta.

Jocurile copilăriei fără tabletă începeau în zori cu soare, atunci când cei mici ieşeau în faţa casei, pe aleea blocului sau în parc. Aceştia se încingeau la joacă şi ajungeau seara târziu acasă, fiind întrerupţi doar de strigătul părinţilor care îi chemau la masă. 

Programul celor mici începea cu Şotron, Elastic sau întreceri la căţărat în copac. Iar la final, pe înserat, De-a v-aţi ascunselea încheia seria numeroaselor activităţi distractive.

Iată cinci dintre cele mai frumoase jocuri ale copilăriei fără tabletă:

Lapte gros 

Este un joc care se adresează copiilor cu vârsta peste 7 ani şi poate fi jucat de minimum 5 jucători. 

Cum se joacă: Lapte gros este un joc pe echipe. Unul dintre cei cinci jucători va fi desemnat arbitru, iar restul jucătorilor se vor împărţi în două echipe egale. După ce se va stabili ordinea de joc, una din echipe se va aşeza astfel: primul jucător, aplecat, cu capul în mâinile arbitrului. Următorul jucător, aplecat, în spatele primului jucător, cu capul între picioarele lui. Ordinea se repetă, până când toţi jucătorii echipei s-au aşezat unul în spatele celuilalt.

Jucătorii celeilalte echipe trebuie să sară, pe rând, în spatele echipei aşezate aplecat. De fiecare dată când cineva sare, trebuie să strige „Lapte gros!”. Jucătorii care au sărit, trebuie să rămână în poziţia în care au aterizat. După ce toţi jucătorii echipei 2 au sărit în spatele echipei 1, primul care a sărit trebuie să arate arbitrului un umăr de la 1 la 5, iar echipa 1 trebuie să ghicească numărul arătat arbitrului.

lapte gros

                               Copii jucând Lapte gros. Sursa foto: activitateafara.ro

Baba oarba

Este un joc adresat copiilor cu vârsta peste 5 ani. 

Cum se joacă: este delimitat un spaţiu de joc din care copiii nu au voie să iasă. Cine iese afară din acest spaţiu devine automat Baba oarba. Copiii se aşeaza în cerc, iar unul dintre ei este ales pentru a fi Baba oarba. Baba oarba este legat la ochi cu eşarfa trebuie să îi prindă pe ceilalţi. Dacă „Baba oarba” ghiceşte cine este copilul prins, acela este legat la ochi şi preia rolul. 

Baba Oarba

Fetiţă legată la ochi, căutându-şi prietenii cu care joacă Baba oarba. Sursa foto: blogdepici.infotrafic.biz

De-a v-aţi ascunselea

Este un joc adresat copiilor cu vârsta mai mare de 5 ani şi poate fi jucat de un număr de peste 3 copii, cu cât mai mulţi, cu atât mai bine. Este indicat să fie jucat în parcuri, unde există locuri după care să te poţi ascunde. 

Cum se joacă: unul din jucători stă cu ochii acoperiţi de mâini şi numără, până la un număr ales de comun acord. În tot acest timp, ceilalţi copii se ascund. După ce termină de numărat, acesta spune „Cine nu-i gata îl iau cu lopata” şi porneşte în căutarea copiilor. Când găseşte sau doar recunoaşte pe cineva ascuns, acesta trebuie să se întoarcă repede spre locul unde a numărat pentru a-l „scuipa”, adică rosteşte numele celui pe care l-a văzut.

Totuşi, cel care este văzut trebuie să alerge şi el spre acel loc şi, dacă ajunge înaintea celui care a numărat, scapă. După ce sunt descoperiţi toţi, tura viitoare numără cel care a fost prins primul. Însă, există şi acea situaţie când „ultimul (n.r. - jucător rămas ascuns) salvează turma”, adică ajunge la locul numărării înaintea celui care caută copiii. În acest caz, cel care a numărat în acel joc mai numără o dată.

De-a v-aţi ascunselea

Un băieţel numără cu mâinile la ochi, în timp ce prietenii lui se ascund. Sursa foto: trilulilu.ro

Şotron

Este unul dintre cel mai îndrăgite jocuri ale copilăriei şi este jucat mai ales de fete.  În general, şotronul are forma unui om, cu şapte sau opt căsuţe.

Cum se joacă: participanţii trebuie să arunce cu o piatră în fiecare dintre căsuţe, să parcurgă fiecare căsuţă într-un picior pentru a recupera piatra şi să se întoarcă fără a atinge vreo linie, după care să o arunce către o căsuţă pe care se află un număr superior. În cazul în care atinge o linie, vine rândul altui jucător. Câştigă cine reuşeşte primul să arunce piatra în toate căsuţele şi să ajungă la start.

Şotron

                                     O fetiţă joacă Şotron. Sursa foto: itsybitsy.ro

Raţele şi vânătorii

Este un joc dedicat copiilor cu vârsta de peste 5 ani. 

Cum se joacă: Jucătorii se împart în raţe şi vânători. Este nevoie ca doi copii să joace rolul vânătorilor, iar restul sunt raţe. Se delimitează spaţiul de joacă. De obicei, spaţiul are forma dreptunghiulară. În fiecare capăt al spaţiului de joacă se află câte un vânător care nu are vore să intre în spaţiul de joc. Între vânători se află raţele. 

Vânătorii au rolul de a vâna raţele cu mingea. Atunci când o raţă este atinsă de minge, aceasta iese din joc. Raţele trebuie să se ferească de minge, fără să iasă din spaţiul de joc. Ultima raţă rămasă trebuie atinsă cu mingea de vânători din maximum atâtea încercări câţi ani are. Dacă vânătorii nu reuşesc, jocul se reia cu aceiaşi vânători. 

Jocul se sfârşeşte atunci când toate raţele au fost atinse cu mingea. Următorii vânători sunt primele două raţe care au fost scoase din joc. 

Imagine indisponibilă

                Mai mulţi copii joacă Raţele şi vânătorii. Sursa foto: activitateafara.ro

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite