Cinci cluburi de astronomie se deschid în cinci comune ieşene. Care sunt dotările ineditului proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci cluburi de astronomie vor fi deschise, până la sfârşitul lunii octombrie, în bibliotecile a cinci comune din Iaşi. Proiectul este cofinanţat de Adiminstraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), valoarea acestuia ridicându-se la 63.536 de lei.

În două luni, bibliotecile din comunele Deleni, Cepleniţa, Erbiceni, Belceşti şi Şipote vor avea şi câte un club de astronomie, dotat cu telescoape şi alte accesorii.

„Cele cinci biblioteci au fost selectate în baza evaluării activităţii acestora de către Comisia de coordonare şi îndrumare metodică din cadrul Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iaşi. În cadrul proiectului vor fi achiziţionate cinci kit-uri de astronomie (telescoape şi accesorii care vor rămâne celor cinci biblioteci), se vor desfăşura cursuri de iniţiere în domeniu pentru bibliotecarii implicaţi, vor avea loc ateliere de cunoaştere şi manevrare a echipamentelor specifice, de realizare în condiţii optime a observaţiilor astronomice şi de obţinere şi prelucrare a astrofotografiilor lunare şi planetare”, au precizat reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iaşi, cea care a implementat proiectul.

Primul astroclub, „Perseus”, va fi inaugurat vineri, 23 august, de la ora 18.00, în comuna Deleni. În cadrul festivităţii de deschidere va fi organizat şi un concurs de poezii cu premii, având ca temă astronomia. 

Ulterior, vor avea loc observaţii astronomice, pe stadionul comunei, cu noile echipamente ale astroclubului: un telescop Dobson 200 mm, planisfere personalizate, un laser pointer, un collimator şi hărţi stelare. Activitatea se va încheia cu un recital de chitară şi un foc de tabără.

Citiţi şi:

Nouă biblioteci sunt închise în fiecare an în judeţul Iaşi. 173 de unităţi au dispărut în ultimele două decenii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite