Cum arată cea mai modernă bibliotecă din Bărăgan care se pregăteşte de inaugurare. Dotările de ultimă generaţie ale edificiului te lasă fără replică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai modernă bibliotecă din Bărăgan, cu săli dotate cu aparatură de ultimă generaţie, lift panoramic, aer condiţionat şi supravegere video ăăşi va deschide porţile peste aproximativ 2 luni. La sţârşitul săptămânii, Consiliul Judeţean Călăraşi a recepţionat construcţia clădirii în care s-au investit peste 3 milioane de euro.

Pentru micii cititori, dar şi pentru cei mai vârstnici au fost gândite spaţii generoase care să atragă cât mai mulţi călărăşeni spre taina ascunsă în lumea minunată a cărţilor. Această investiţie, o clădire în valoare de peste 12 milioane de lei, reprezintă un pas important pentru cultură. În următoarele două luni, mii de volume de carte vor fi mutate în noul sediu, a precizat Vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi.

Lucrările la cea mai mare bibliotecă din Bărăgan au fost reluate la începutul anului 2018, după ce, mai bine de un an, nu s-a mai bătut un cui la moderna clădire. Consiliul Judeţean a semnat atunci contractul pentru continuarea lucrărilor, cu o valoare de 4.032.264 lei (fără TVA), iar perioada de finalizare a fost de 12 luni.

Scandal pe etaje

Moderna clădire, care trebuia inaugurată în 2016, este situată în centrul oraşului, în faţa fostei clădiri a Poştei, va deveni cel mai important centru de cultură. Aici va fi deschisă o librărie, dar va exista şi un spaţiu destinat întâlnirii cu scriitorii. Proiectul generos va cuprinde o cafenea literară şi o ceainărie. Lucrările la bibliotecă au fost sistate la începutul anului 2016 deoarece Consiliul Judeţean a cerut oprirea lucrărilor.

Imagine indisponibilă

Acest lucru a iscat un adevărat scandal pe plan local. Se pare că cel de-al cincilea etaj, aflat în proiect, nu ar mai fi trebuit realizat pentru că promisiunile unor companii de fast food de a-şi deschide acolo restaurante nu mai pot fi onorate. În urmă cu un an, lucrările au fost reluate, continuându-se construirea edificiului de cultură.

Imagine indisponibilă

Reducerea costurilor de operare

Lucrările de au fost sistate prin Hotărârea nr. 12/27.01.2016, ca urmare a încetării de drept a contractului de lucrări. În etapa următoare sistării, au stabilit stadiul fizic şi au revizuit Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie, elaborată în anul 2012. 

Imagine indisponibilă

„Revizuirea a apărut ca necesară în sensul apariţiei unor noi funcţionalităţi şi reconfigurarea instalaţiilor aferente cu scopul eficientizării investiţiei şi reducerii costurilor de operare şi mentenanţă. A fost reconsiderată funcţionalitatea spaţiilor şi dispunerea lor pe nivele, menţinând capacitatea de depozitare a cărţilor de aproximativ 300.000 de volume”, se arată în proiectul de hotărâre.

Peste 300.000 de cărţi vor fi salvate

Aflat într-un stadiu avansat de degradare, imobilul care a adăpostit în ultimii 20 de ani singura biblioteca din Călăraşi a devenit amintire. Autorităţile au făcut eforturi pentru salvarea celor 310.000 de cărţi: romane, lucrări de specialitate, monitoare oficiale şi ziare. Biblioteca Judeţeană a funcţionat în fostul sediu al cinematografului “Victoria” Noua clădire va fi una modernă, cu o suprafaţă de peste 3.000 de metri pătraţi, de 5 ori mai mult decât fostul sediu care a adăpostit fondul de carte.

Imagine indisponibilă
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite