Centru de cercetări avansate la Iaşi, pentru studiul bolilor provenite de la animale. „Proiectul este important în contextul pandemiei de COVID-19“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Iaşi    Foto Facebook/USAMV
Clădirea Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Iaşi    Foto Facebook/USAMV

Specialiştii USAMV Iaşi spun că vor putea fi diagnosticate şi cercetate unele dintre cele mai periculoase boli care afectează animalele, dar şi cele transmisibile la oameni, în special cele produse de virusuri.

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi va fi înfiinţat un centru regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze şi siguranţă alimentară (ROVETEMERG). 

Specialiştii spun că centrul va avea o utilitate deosebită pentru regiunea de Nord-Est şi nu numai, deoarece vor putea fi diagnosticate şi cercetate unele dintre cele mai periculoase boli care afectează animalele, dar şi cele transmisibile la oameni, în special cele produse de virusuri.

„Misiunea noastră va fi de a răspunde la problemele globale de sănătate care apar la interfaţa om-animal-mediu-alimente, prin colaborare cu parteneri regionali şi internaţionali (companii, instituţii de învăţământ, institute de cercetare, spitale). 

Proiectul este foarte important, mai ales acum, în contextul pandemiei de COVID-19, dar şi fiindcă regiunea noastră a fost şi este afectată de boli transmisibile care au cauzat pierderi mari în rândul păsărilor şi animalelor (ex: pesta porcină africană), unele periculoase şi pentru om (ex: gripa aviară).

Estimăm că acest centru va putea fi pregătit să funcţioneze până la sfârşitul anului 2021”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Savuţa, managerul proiectului.

Proiectul de la USAMV Iaşi este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 39.700.698 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 35.721.700 lei.

Vă mai recomandăm şi: 

VIDEO Galaţiul a devenit din 24 martie, oficial, centru regional pentru depistarea infecţiilor cu coronavirus

Huzur pe banii statului: Parfumuri, alcool şi lefuri majorate din pix la Institutul de Cercetare Informatică

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite