Cel mai scump spital din România. Este în faza de proiectare şi va costa peste 420 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Machetă Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi
Machetă Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi

Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi costă peste 420 de milioane de euro, fiind cel mai scump proiect de acest fel din istoria ţării.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat în cadrul şedinţei de Guvern din data de 8 decembrie, faptul că a fost semnat contractul pentru proiectare în ceea ce priveşte Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi. 

„Acesta este un pas foarte important în direcţia construirii cât mai rapide a Spitalului Regional de Urgenţă din Iaşi. De altfel, proiectul din oraşul nostru a rămas cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care vor fi ridicate în România (alături de Cluj şi Craiova), iar acest lucru ne dă speranţe în privinţa concretizării sale într-un termen optim”, a declarat primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica. 

Noul spital, o construcţie cu 850 de paturi, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Noul spital cu şapte etaje va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.

Unitatea medicală va fi organizată pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite şi va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgenţă, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operaţie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe, etc. 

Astfel, spitalul va deveni un centru de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din zona Moldovei, pentru a trata pacienţii critici şi cazurile care necesită tehnologie şi expertiză la nivel înalt. 

Heliport pe acoperişul spitalului


Spitalul Regional Iaşi va fi construit în cartierul ieşean Moara de Vânt. Acoperişul unităţii va fi dotat cu un helioport H-3 pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135.

Noul spital va fi format dintr-un complex de construcţii pe şapte niveluri: subsol, parter şi cinci etaje.

În subteran va fi amenajată o parcare cu două niveluri. Potrivit caietului de sarcini, suprafaţa totală construită a SRU Iaşi va fi de aproximativ 150.000 mp, în condiţiile în care amprenta clădirii la sol va fi de 27.340 mp.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Ministrul Muncii dezvăluie noua formulă de calcul a creşterii pensiilor de la 1 ianuarie 2022. „Nu va mai fi niciun român cu pensie sub 1.000 de lei”

Guvernul aprobă măsurile de relaxare pentru Sărbători. Când intră în vigoare. „Decât să avem reguli dure nerespectate, mai bine puţină relaxare”

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite