Caz disperat într-un spital din România: analizele de sânge au arătat că pacientul are zero trombocite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caz disperat
Caz disperat

Un ieşean diagnosticat cu purpură trombocitopenică a fost internat în stare gravă la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Analizele efectuate marţi în laboratorul central al spitalului au arătat că numărul de trombocite din sângele recoltat era zero, în condiţiile în care valorile normale ale numărului de trombocite pe hemogramă sunt cuprinse între 150.000 şi 400.000 / mm3.

Ieşeanul în vârstă de 49 de ani a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi marţi, în prima parte a zilei. Bărbatul le-a cerut sprijin medicilor după ce a suferit mai multe sângerări mici şi repetate.

Potrivit specialiştilor, ieşeanul este un pacient instruit care ştie că boala cu care este diagnosticat - purpură trombocitopenică - se manifestă prin astfel de simptome. Din cauză că pot apărea complicaţii - dintre care cea mai gravă este hemoragia intracraniană, neoperabilă - bărbatul s-a prezentat în UPU. Aici i s-au recoltat probe pentru analize, iar rezultatele acestora au indicat o situaţie cu care specialiştii spun că nu s-au mai întâlnit în experienţa lor. Potrivit analizelor de laborator, pacientul a ajuns în UPU cu numărul de trombocite scăzut la zero.

„Avem în momentul acesta un caz extrem de grav, cum eu nu am mai întâlnit în ultimii 15 ani: un pacient care la prezentarea în urgenţă are trombocite zero, după cum a arătat laboratorul central. Asta înseamnă că bărbatul nu are nici un factor de agregare plachetară, de coagulare. Nu are trombocite, celule care sunt esenţiale în formarea unui cheag. În cazul acestui pacient, orice minimă sângerare ar putea continua la nesfârşit, dacă nu găsim produsul din sânge numit concentrat plachetar sau concentrat trombocitar“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, coordonatoarea UPU-SMURD.

În trecut, ieşeanul s-a confruntat cu mai multe episoade hemoragice, inclusiv cu hemoragii intra¬

craniene, peste care a trecut după tratamentul cu concentrat trombocitar. Potrivit medicilor, din cauza bolii de care suferă, pacientul se află în permanenţă sub tratamentul indicat de hematologi. După episodul de ieri, bolnavul a fost internat în clinica de hematologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

„Purpura trombocitopenică este o afecţiune care se manifestă, în general, prin scăderea tromobitelor şi prin risc de sângerare. Pacientul în cauză a mai avut diverse sângerări şi hemoragii intracraniene care au fost tratate cu concentrat trombocitar. Bărbatul este un pacient conştiincios care respectă indicaţiile specialistului, dar iată că, totuşi, ajunge într-un asemenea moment în care singura lui şansă este acest preparat din sânge. Pentru prepararea produsului este nevoie de mai mulţi donatori“, a mai arătat dr. Diana Cimpoeşu.

Citeşte şi:

SERIAL Boieri mari, Episodul 15: Floreştii, rudele de sânge ale lui Dracula. Ioan Emanoil Florescu, creatorul Armatei Române

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite