Cauza hemoragiei digestive suferite de actriţa Draga Olteanu Matei: Cel mai probabil, tratamentul anticoagulant pentru o afecţiune cardiovasculară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Marian Vilău
Foto Marian Vilău

Şefa UPU SMURD Iaşi Diana Cimpoeşu a declarat că cea mai probabilă cauză a hemoragiei digestive superioare suferite de actriţa Draga Olteanu Matei, în vârstă de 87 de ani, a fost tratamentul anticoagulant pe care îl are de mai mult timp pentur o afecţiune cardiovasculară. Ea a adăugat că actriţei i-a fost efectuat testul pentru COVID-19 şi sunt aşteptate rezultatele în cursul zilei de sâmbătă.

„Pacienta a fost adusă în urgenţă de la spitalul Piatra Neamţ cu ambulanţa, în unitatea primiri urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon. A suferit o hemoragie digestivă superioară. Cea mai probabilă cauză fiind tratamentul anticoagulant pe care pacienta îl are de mai multă vreme pentru o afecţiune cardiovasculară. Este vorba de o pacientă şi cu afecţiuni cronice, boli cardiovasculare şi endocrine. O pacientă care a fost preluată în urgenţă. S-a început terapia şi investigaţiile diagnostice. Este în anestezie, terapie intensivă, pentru Clinica de Gastroenterologie şi Patologie Iaşi. A fost tratată, sedată, investigată. Este stabilizată în acest moment şi se fac eforturi ca starea ei să devină una stabilă în continuare. La început pacienta a comunicat cu echipa medicală, a dat date despre istoricul medical, despre tratament. Apoi pentru investigaţii, pentru endoscopie a fost sedată şi este sub terapie intensivă în continuare”, a afirmat Diana Cimpoeşu.

Întrebată dacă a Draga Olteanu Matei a fost testată pentru COVID-19, medicul a răspuns: „S-a luat un test, aşa cum se ia pentru toţi pacienţii care se internează în orice clinică a spitalului, dar ceea ce contează este în primul rând terapia de urgenţă, în acest caz trasfuzia de sânge, tot tratamentul pentru o hemoragie digestivă superioară. Rezultatul va veni în cursul zilei de astăzi. Nu erau semne şi simptome care să ne ducă cu gândul la o infecţie SARS-CoV-2, dar oricum este în zona tampon a clinicii de terapie intensivă pentru că aşa sunt trataţi toţi pacienţii, până la venirea testului. Se face intervenţia chirurgicală, intervenţia endoscopică, orice intervenţie are nevoie pacientul, dar evident cu păstrarea tuturor precauţiilor, până la venirea testului negativ, sperăm”.

Şefa UPU SMURD Iaşi a mai spus că „s-au interesat de ea aparţinătorii”.

„La noi a ajuns din Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Piatra Neamţ, cu ambulanţa. A stat câteva ore pentru stabilirea situaţie şi pentru obţinerea avizului de transfer”, a mai explicat Cimpoeşu.

Chestionată care este perioada critică pentru actriţă, medicul a replicat: „Perioada critică, ţinând cont că este vorba despre un pacient vârsnic, cu afecţiuni cardiovasculare, gastrointestinale, continuă să fie şi orele şi zilele următoare”.

„Sunt foarte importante. Acum este sedată, este sub ventilaţie invazivă care necesită sedare şi anestezie generală, pentru confortul pacientului. Ce a fost important este stabilizarea hemodinamică, pentru că un şoc hemoragic dă o modificare hemodinamică extrem de importantă. Este foarte important ca pacientul să beneficieze de tot ce este terapie, oxigen, sânge, intervenţie endoscopică şi toate se fac într-o stare specială, aşa cum sunt aproape toţi pacienţii în terapie intensivă. Pentru toţi pacienţii care ajung în şoc hemoragic este la fel de serioasă intervenţia, nu a fost diferită în cazul acestei paciente”, a completat Cimpoeşu.

Întrebată dacă actriţa ar putea fi operată în perioada următoare, şefa UPU SMURD Iaşi a precizat: „În fiecare oră, minut este monitorizată. Nu s-a pus deocamdată problema unei intervenţii chirurgicale. S-a făcut o intervenţie endoscopică, în cadrul specialităţii de gastroenterologie şi patologie”

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri