Câte vieţi a salvat salteaua pneumatică din dotarea ISU Iaşi. Pompierii merg cu ea la fiecare alertă de înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervenţie ISU / FOTO: Andrei Luca
Intervenţie ISU / FOTO: Andrei Luca

Surprinse din nou nepregătite de tragedia de la Constanţa, unde o femeie şi-a pierdut viaţa pentru că ISU nu are în dotare o saltea penumatică salvatoare, autorităţile spun că fiecare judeţ va primi o astfel de pernă în 2021.

Doar patru inspectorate pentru situaţii de urgenţă din România au în dotare saltele gonflabile pentru amortizarea căderilor, iar Iaşul este unul dintre judeţele care au reuşit să facă această investiţie. Perna gonflabilă de la Iaşi a fost achiziţionată în 2015 şi se află în dotarea ISU, prin comodat. Aceasta aparţine Consiliului Judeţean, care a achiziţionat-o cu 180.000 de lei.

O astfel saltea are o greutate de aproximativ 300 de kg şi se desfăşoară pe o suprafaţă de 55 de metri pătraţi. Pentru instalarea acesteia, este nevoie de şase persoane. Salteaua pneumatică de tip SP 60 funcţionează optim la temperaturi cuprinse între -20 şi 50 de grade Celsius, iar instalarea ei completă durează circa 15 minute. 

În cei şase ani de când este în dotarea ISU Iaşi, salteaua a fost folosită de cele mai multe ori la acţiuni de salvare a persoanelor care ameninţau cu sinuciderea. 

De exemplu, la începutul anului trecut, salteaua a fost folosită în municipiul Iaşi la o acţiune desfăşurată în cartierul Mircea, când o persoană ameninţa că sare de pe un stâlp de înaltă tensiune. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă atunci în tot oraşul, spitalele trecând pe generatoare, timp de câteva ore. Într-un final, bărbatul a fost convins de negociatori să coboare la fel cum a urcat, deşi salteaua era deja umflată de către pompieri. 

De asemenea, tot în anul 2020, în luna decembrie, un alt bărbat a pus pe jar autorităţile, ameninţând că se aruncă de pe o clădire din zona industrială. Pompierii au ajuns la faţa locului şi au umflat în circa 15 minute salteaua, între timp, negociatorii reuşind şi de data aceasta să convingă muncitorul cu gânduri sinucigaşe să coboare pe scări. 

În toată această perioadă, salteaua a salvat o viaţă la Paşcani, atunci când o altă persoană care voia să sară de pe o clădire înaltă, a sărit pe salteaua gonflabilă din dotarea ISU. 

La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi este funcţională şi o autoscară pentru intervenţia la înălţime. Aceasta poate fi folosită doar dacă viteza vântului nu depăşeşte 12,5 metri pe secundă. 

”Este vorba despre o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţime, cu o înălţime de 42 de metri. Şi celelalte subunităţi - Detaşamentul 2 de Pompieri Iaşi, Secţia de Pompieri Paşcani şi Secţia Tg. Frumos au în dotare o asemenea autospecială dată de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă prin proiectul Viziune 2020”, a declarat George Onofreiasa, purtător de cuvânt la ISU Iaşi. 

Ministrul de Interne Lucian Bode a spus, în urma tragediei de la Constanţa, că i se pare anormal ca Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă să nu aibă echipamentele necesare în dotare şi că vrea ca în 2021 să fie achiziţionate saltele pneumatice pentru fiecare judeţ în parte. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Şofer român din Londra, înjunghiat în propria maşină. Momentul, surprins de camerele de supraveghere VIDEO

 

Pedeapsa primită de doi tineri care au şantajat o minoră cu darea în vileag a faptului că au întreţinut relaţii intime

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite