Cât costă viaţă unui violonist ucis de un şofer beat. Despăgubiri după patru ani pentru familia artistului Adrian Berescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Berescu a murit în august 2011, în urma unui accident provocat de un şofer beat
Adrian Berescu a murit în august 2011, în urma unui accident provocat de un şofer beat

Curtea de Apel Braşov a decis, la patru ani de la decesul violonistului Adrian Berescu, ca tatăl şi fiica marelului artist decedat într-un accident rutier să primească despăgubiri de aproximativ 800.000 de lei.

Procesul civil privind acordarea unor daune morale rudelor marelui artist a fost finalizat, recent, de către Curtea de Apel Braşov. Instanţa a decis să acorde celor două rude implicate în acţiune, tatăl şi fiica lui Adrian Berescu, un total de aproximativ 800.000 de lei, cu titlu de daune morale. Sentin]a este definitivă.

Cele două rude au fost reprezentate în instanţă de avocata Gianina Poroşnicu. Contactată telefonic, avocata ne-a precizat: “A fost unul dintre cele mai dificile dosare pe asigurare în sensul că Fondul de Protecţie al Victimelor Străzii nu îşi recunoştea calitatea în proces. Însă judecătorii au intrat în spiritul legii şi au apreciat ca Fondul este răspunzător, ba mai mult au dat o despăgubire pentru tatăl victimei, de 70.000 de euro, din cunoştinţa mea cea mai mare din ţară, în situaţii de acest gen.”

Cum a murit Adrian Berescu  

Violonistul Adrian Berescu a decedat în august 2011, pe raza judeţului Braşov, în urma unui accident de circulaţie. Berescu, de 42 de ani, conducea o motocicletă pe drumul naţional de leagă municipiile Făgăraş de Braşov. Conducătorul unei combine agricole nu a respectat indicatorul “stop” la o intersecţie şi a fost acroşat violent de motocicleta condusă de violonist. Adrian Berescu a fost transportat la spital însă nu a mai putut fi salvat în timp ce poliţiştii au descoperit că şoferul combinei agricole se afla în stare de ebrietate, având 0,54 la mie în aerul expirat în momentul accidentului. 

image


 

Constantin Ioniţă, de 54 de ani, a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.

"A intrat unul din dreapta cu motocicleta în roata din dreapta a utilajului meu. Nu ştiu dacă avea viteză, eu l-am văzut că vine, era la departare, dar mă gândeam că am timp să intru şi eu pe DN1", spunea şoferul de pe combină imediat după accident, potrivit presei locale. 

Adrian Berescu era pasionat de motociclete aflându-se, la momentul tragicului accident, într-o excursie pe Transfăgărăşan.
 

Cine a fost Adrian Berescu  

 Adrian Berescu s-a născut la Iaşi, pe 8 august 1969, a studiat la Liceul de Artă "Octav Băncila", apoi a urmat cursurile Conservatorului "George Enescu", beneficiind de îndrumarea profesorului şi actualului director al Filarmonicii Iaşi, Bujor Prelipcean. El a devenit in 1988 prim-violonist fondator al Cvartetului de coarde As Libitum din cadrul Filarmonicii ieşene, cu care a obţinut mai multe premii naţionale şi internaţionale. În perioada 2000-2008, Adrian Berescu a fost concert-maestru al orchestrei simfonice a Filarmonicii.

În cariera sa, Berescu a susţinut numeroase concerte în calitate de solist cu orchestra în ţara şi străinătate, colaborând totodată şi cu ansambluri prestigioase, printre care cvartetele Voces, Amadeus, Fine Arts, Orlando, şi Juilliard. Cu cvartetul Ad Libitum, motociclistul a obţinut premii prestigioase. În 1993, cvartetul a luat premiul trei şi premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări româneşti, în 1995 în localitatea Evian din Franţa a obţinut premiul special al juriului, iar în 1996 premiul întii la concursul "Max Reger" în localitatea Sonderhausen din Germania. 

Violonistul ieşean Adrian Berescu, fondatorul Cvartetului „Ad libitum", şi-a pierdut viaţa în urma unui grav accident de motocicletă

Violonistul Adrian Berescu: „Fără vioară, fără motor, fără aer nu am cum să rezist"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite