Capcana jocurilor de noroc. Medic: ,,E un lucru periculos, se poate ajunge la delincvenţă pentru a face rost de bani"

0
Publicat:

Când vine vorba despre jocuri de noroc, România pare a fi ţara tuturor posibilităţilor, iar acest lucru este observat şi de către medici, care privesc situaţia cu îngrijorare.

Jocuri de noroc SURSĂ rfi.ro
Jocuri de noroc SURSĂ rfi.ro

Faptul că numărul sălilor de jocuri de noroc a crescut considerabil în ultimul an şi că ,,păcănelele” sunt prezente la fiecare colţ de stradă este, conform specialiştilor, un lucru extreme de dăunător care poate distruge vieţi.

Dependenţa poate apărea la orice vârstă

Conform medicilor psihiatri, dependenţa de jocuri de noroc poate apărea la orice vârstă. Reclamele abuzive, prezente atât în mediul online cât şi la televiziuni au menirea de a atrage tot mai mulţi adepţi.

,,La noi sunt mai multe aparate decât medici, sunt peste 60.000 de aparate în ţară, conform statisticilor din 2021. Este o dependenţă care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau de statut", precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi.

Acesta menționează că sunt o mulțime de cazinouri pe străzi, pe fiecare bulevard: „În Bucureşti, pe un singur bulevard erau nu mai puţin de 16 astfel de săli de noroc, iar lucrurile nu stau diferit nici în Iaşi sau alte oraşe ale ţării”.

Jocurile de noroc online atrag tot mai mulţi oameni

Un alt lucru extrem de periculos, care a atras foarte mulţi adepţi, sunt jocurile de noroc din mediul online. Astfel, fiind disponibile la orice oră, acestea au devenit foarte accesate, mai ales în România. Acest lucru, susţin specialiştii, este foarte nociv şi poate avea urmări grave, afectând, de multe ori iremediabil, vieţile celor care devin dependenţi.

,,Odată cu apariţia jocurilor de noroc în online, lucrurile au luat o întorsătură şi mai gravă. Au devenit mai accesibile, practic sunt deschise non-stop. Este un lucru foarte periculos, pentru că viaţa socială este foarte afectată atunci când vorbim de jocuri de noroc. Persoana respectivă începe să se ascundă, să mintă pentru a face rost de bani. Este afectat întreg ecosistemul persoanei respective, este vorba despre o distrugere progesivă şi sistematică a funcţionalităţii persoanei respective şi nu doar pe plan financiar. Se poate ajunge la delincvenţă pentru a face rost de bani, la situaţii dificile. Acest trend, prin care păcănelele sunt promovate constant, ar trebui să fie oprit, să fie tăiat de la rădăcini”, adaugă medicul ieşean. 

Ce măsuri trebuie luate?

Chiar dacă problema jocurilor de noroc nu este tratată cu seriozitate, psihiatrii susţin că poate fi comparată cu dependenţa de droguri, funcţionând după acelaşi mecanism. Astfel, medicii consideră că autorităţile ar trebui să ia măsuri urgente pentru a prevenit distrugerea de vieţi, ținând cont și de faptul că mai ales tinerii sunt foarte vulnerabili în faţa acestor tentaţii.

,,Când vorbim despre soluţii, trebuie să ne referim în primul rând la educaţie şi la măsurile de ordin legislativ care se pot lua. Trendul european este de a interzice reclamele la jocuri de noroc, dar la noi în ţară se întâmplă exact contrariul. Există multe metode prin care clienţii sunt atraşi şi ţinuţi în sălile de joc. De multe ori, aceste locaţii se asociază cu baruri şi clienţii sunt atraşi cu băuturi ieftine sau gratuite”, spune medicul psihiatru.

Medicul arată că tratamentul implică un efort special şi multă psihoterapie. Această dependenţă se poate asocia cu depresie, anxietate şi o mulţime de tulburări psihice. 

Zona de psihoterapie este foarte importantă, în străinătate există şi grupuri de suport, deoarece această dependenţă are în spate acelaşi mecanism ca dependenţa de droguri. Poate afecta oricând, pe oricine, nu vorbim doar despre persoanele tinere. Avem pacienţi de toate vârstele, care se confruntă cu această dependenţă de foarte mulţi ani de zile”, încheie dr. Ovidiu Alexinschi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite