Bolile renale, inamicul tăcut care atacă tot mai mulţi tineri. Ce le provoacă și cum pot fi ţinute sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, numărul persoanelor care dezvoltă boli renale a crescut considerabil, situaţie care se regăsește și în rândul tinerilor. Motivele principale sunt alimentația, stilul de viață și factorul genetic. Medicii mai avertizează că afecțiunile renale pot favoriza apariția altor boli.

Afecţiuni ale rinichilor SURSĂ medlife.ro
Afecţiuni ale rinichilor SURSĂ medlife.ro

Conform medicilor, boala renală este un inamic tăcut, care nu dă prea multe semne. Astfel, depistarea acestor afecţiuni este cu atât mai grea, întrucât, de multe ori, nu există simptome specifice. Când vine vorba despre tinerii care suferă de boli renale, cadrele medicale îi împart pe aceştia în mai multe categorii, în funcţie de factorii care au determinat apariţia bolii.

Această categorie este predispusă la a dezvolta boli renale

Tinerii care au în familie persoane cu probleme renale trebuie să îşi monitorizeze foarte atent starea de sănătate. Totodată, susţin medicii, şi cei care prezintă alte afecţiuni sunt predispuşi la a dezvolta boli renale.

,,Este important să specifică faptul că, atunci când vorbim despre tineri, ne referim la două categorii. Prima categorie este cea a tinerilor care provin din familii cu factor de risc. Asta înseamnă că există o rudă, de gradul l, care are boală de rinichi sau care suferă de o boală cardiovasculară sau diabet. A doua categorie este cea a tinerilor care prezintă chiar ei boli cardiovasculare, diabet sau chiar obezitate. Aceste categorii de persoane trebui să îşi verifice constat starea de sănătate. Astfel, este recomandat să îşi facă analize anual, deoarece acestea includ şi monitorizarea funcţiei renale. Totodată, este recomandat şi un sumar de urină, unde se propune dozarea proteinelor”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, medic în cadrul Spitalului Parhon din Iaşi.

Boala renală, un inamic tăcut

Bolile renale grave sunt, de multe ori, greu de depistat. Acest lucru, spun medicii, se întâmplă doarece, de cele mai multe ori, nu există simptome specifice care să indice anumite afecţiuni. Astfel, boala renală devine un inamic tăcut, care dă semne abia în stare avansată.

,,Până în stadii avansate ale bolii, rinichii nu dor şi nu determină modificări foarte importante. Din acest motiv este greu să ne dăm seama că avem probleme renale. Aceste probleme trebuie tratate cu seriozitate şi depistate la timp deoarece chiar şi în stadii incipiente pot favoriza apariţia altor boli. În acest moment există şi o iniţiativă a Uniunii Europene, care a pornit de la faptul că s-a constatat că boala de rinichi este mai frecventă decât diabetul. Există estimări care arată că între 10% şi 15% din populaţia generală ar putea avea aceste analize modificate. Boala renală este, de departe, cel mai important factor predictor pentru orice altă boală. Dacă ai depistat boala renală, intri deja pe un alt bulevard, de urmărire şi de tratament”, adaugă prof. dr. Adrian Covic.

Cum putem să ne ferim de aceste boli

Chiar dacă nu este vorba despre persoane aflate în categoriile cu risc menţionate anterior, acest lucru nu înseamnă că alţi oameni nu sunt predispuşi la a dezvolta boli renale. Astfel, susţin doctorii, stilul de viaţă pe care îl avem poate să îşi pună amprenta şi asupra rinichilor. Specialiştii recomandă să avem o alimentaţie sănătoasă şi să ne ferim de excesele care ne-ar putea afecta starea de sănătate. Totodată, consumul adecvat de lichide şi sportul ne-ar putea ajuta în menţinerea stării de sănătate a rinichilor.

,,Pentru a ne feri de astfel de probleme ar trebui, în primul rând, să avem o dietă echilibrată, asociată unei supravieţuiri mai bune. Este important să nu facem exces de sare şi să consumăm suficiente lichide. Există foarte multe boli renale care pot apărea. Rinichii, spre deosebire de alte organe, îmbătrânesc. Dacă nu am avut o viaţă sănătoasă, la un moment dat poate apărea decontul. Totodată, există şi multe boli autoimune care pot determina şi afectarea renală. Atunci când vorbim despre patologia zgomotoasă, facem referire la infecţiile renale, la acele probleme care dau semne, pentru că apare febra sau durerea. Din nefericire, cele mai multe cazuri sunt cele în care nu apar simptome specifice”, încheie prof. dr. Adrian Covic.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite