Anul Nou, întâmpinat cu drone în loc de artificii, la Iași. „O alternativă modernă și prietenoasă”

0
0

Nota de plată pentru spectacolul cu drone și lasere de la Iași ajunge la 100.000 de lei. Reprezentația va avea loc doar dacă vremea o va permite, iar șansele sunt mici, spun autoritățile locale.

Roata panoramică a fost montată în Capitala Moldovei  Sursa foto: Primaria Iași
Roata panoramică a fost montată în Capitala Moldovei Sursa foto: Primaria Iași

Un spectacol cu drone, jocuri de lumini şi lasere ar putea înlocui anul acesta tradiţionalul foc de artificii de Revelion la Iaşi. Consilierii locali au votat această propunere ca să protejeze aerul de fum şi animalele îngrozite, de bubuituri. Show-ul tehnologic costă dublu faţă de artificii.

Pentru artificii, primăria de la Iaşi plătea 50.000 de lei. Nota de plată pentru spectacolul cu drone şi lasere ajunge la 100.000 de lei.

Multe dintre opţiuni rămân pentru focul de artificii, dacă vremea ne va permite să facem drone şi lasere atunci vom merge pe varianta drone şi lasere, asta depinde foarte mult de starea vremii”, spune Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Spiritele rele versus animalele speriate

Superstiţiile spun că zgomotele puternice de Revelion alungă spiritele rele din noul an, spun adepţii artificiilor. Pocnetele înspăimântă bebeluşii şi animalele, răspund cei care ar vrea mai curând un revelion laser. Veterinarii confirmă. Au mulţi pacienţi chiar în noaptea de Anul Nou.

Potrivit statisticilor, în noaptea de 31 decembrie se înregistrează cele mai multe cazuri de pierderi ale câinilor și pisicilor, pentru care spectacolul de artificii este un adevărat coșmar, ducând deseori chiar la moartea animalelor.

Am întâlnit și cazuri de infarct după un astfel de stres. Există tranchilizante care se administrează chiar fără rețetă specială și pot fi folosite. Noi recomandăm în cazul animalelor mai anxioase”, spune dr. Gheorghe Solcan, medic Medicină Internă Veterinară.

De multe ori, nici stăpânii nu știu foarte bine ce să facă pentru a menaja animalul și pentru a-l calma, astfel că sunt puși față în față cu un animal de companie terifiat.

Localnicii din Iaşi nu cad de acord. Unii vor tot artificii, alţii spun că a venit momentul să lase tehnologia să îi conducă în noul an. Şi primăria de la Cluj-Napoca va organiza spectacol cu drone în locul artificiilor de Revelion. La Constanţa, Braşov, Târgu Jiu şi Galaţi, de pildă, rămâne clasicul foc de artificii.

Ieșenii se vor bucura în noaptea de Revelion de un frumos joc de lumini cu drone și lasere în premieră pentru orașul nostru. Este o alternativă modernă și prietenoasă cu natura, îndeosebi cu fauna urbană. Animalele nu vor mai fugi traumatizate iar aerul nu va mai fi poluat de focul de artificii”, spun reprezentanții USR Iași, inițiatori ai acestui proiect.

Potrivit acestora, organizând un show de lumini cu lasere și drone vom fi în continuare prietenoși cu fauna urbanizată și cu natura, admirând în același timp un spectacol unic și original, nemaivăzut în Iași până acum.

Acest proiect s-a desfășurat cu mare succes la Sibiu, la Alba Iulia de Ziua Națională, la Cluj de zilele orașului, precum și la festivalul Saga de la București. Putem face asta și la Iași”, declară consilierul Iulian Nicolau (USR), inițiatorul amendamentului. 

Medicii spun că animalele nu vor mai fugi traumatizate de bucuria zgomotoasă a oamenilor, iar aerul nu va mai fi poluat de focul de artificii. 

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite