Alertă de gripă: 16 bolnavi oncologici izolaţi pe secţia de Reanimare. Trei dintre ei sunt confirmaţi cu gripă de tip AH1N1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În institut a fost demarată o anchetă epidemiologică după ce trei bolnavi au fost diagnosticaţi cu gripă de tip AH1N1.

Trei bolnavi ai Institutului Regional de Oncologie din Iaşi (IRO) au fost diagnosticaţi în cursul internării cu gripă de tip AH1N1. Pacienţii au fost izolaţi la Reanimare, acolo unde au fost transferaţi şi alţi 13 bolnavi care au intrat în contact cu ei. Potrivit conducerii institutului, primul pacient diagnosticat cu gripă, internat la IRO pe 9 ianuarie, a fost vizitat de mai mulţi cunoscuţi. Printre aceştia s-ar afla şi „bolnavul resursă” de la care s-ar fi îmbolnăvit ceilalţi pacienţi.

 „Primul pacient a fost diagnosticat pe 21 ianuarie. Este vorba despre un bolnav internat pe secţia de hematologie cu diagnostic de leucemie limfoblastică acută. Până pe 31 ianuarie s-au confirmat şi celelalte două cazuri. Atunci am început un triaj epidemiologic, am anunţat Direcţia de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică“, a arătat ec. Mirela Grosu, directorul IRO.

După ancheta epidemiologică, medicii au identificat 13 bolnavi care au intrat în contact cu cei trei pacienţi confirmaţi cu gripă AH1N1. Aceştia urmează, în prezent, o schemă de tratament preventiv cu Tamiflu, produs recomandat în caz de gripă. De asemenea, personalul medical de pe secţia de Hematologie care nu a fost vaccinat împotriva gripei până la confirmarea celor trei cazuri a fost imunizat. „Printre măsurile luate, subliniez că am restricţionat accesul vizitatorilor, am precizat pe toate uşile din institut «Atenţie, gripă!», am achiziţionat teste rapide care pot confirma prezenţa virusului în 20-30 de minute“, a adăugat Mirela Grosu. 

Cele trei confirmări de gripă au venit după ce analizele bolnavilor au fost prelucrate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti. Săptămâna trecută, în judeţul Iaşi s-a confirmat primul caz de gripă AH1N1 la un bolnav decedat la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. Victima, un bărbat de 40 de ani, obez, nu era vaccinat împotriva gripei de sezon. 

Virusul gripal AH1N1 conţine, potrivit Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, gene de la viruşii gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, până în 2009, nicăieri în lume. 

Citeşte şi:

Un bărbat şi o femeie, ambii de 40 de ani, au murit infectaţi cu virusul gripal AH1N1

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite