Acum 173 de ani s-a născut Mihai Eminescu. Cum a fost serbată această zi la Iaşi

0
Publicat:

Ziua în care se împlinesc 173 de ani de la naşterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu, nu a fost trecută cu vederea în capitala Moldovei. La Iaşi, sute de persoane şi autorităţi locale au ales să aducă un omagiu Luceafărului poeziei româneşti.

Statuia lui Mihai Eminescu Iaşi SURSĂ Facebook Primăria Municipiului Iaşi
Statuia lui Mihai Eminescu Iaşi SURSĂ Facebook Primăria Municipiului Iaşi

În Parcul Copou, unde se află statuia poetului şi renumitul tei ce-i poartă numele, această zi reprezentativă pentru literatura românească a fost comemorată sub ochii a sute de locuitori ai Municipiului Iaşi, care au ales ca, în ciuda frigului, să aşeze coroane de flori lângă statuia lui Mihai Eminescu. La ceremonie au fost prezente atât autorităţile locale cât şi zeci de elevi, însoţiţi de către dascăli. 

Un mare poet român, Marin Sorescu, ne-a dezvăluit mai demult, într-o poezie devenită celebră, că Eminescu nu a existat. A existat însă - ne povestește Sorescu - o țară frumoasă, dar și niște oameni simpli precum Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare, care recitau „Miorița” și „Luceafărul” în jurul focului, în răstimpurile când nu erau obligați să lupte pentru a-și apăra plaiurile strămoșești. Au mai existat și niște munți, ai Moldovei și ai Munteniei, de unde o luau doinele la vale, dar și niște codri adânci prin care se plimba, vorbind cu ei, un tânăr cu ochii mari cât istoria noastră. Iar acest tânăr îndrăgea teii, precum și plopii luminii, dreptății și iubirii! Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, un singur nume, li s-a spus Eminescu. Da, Eminescu nu mai este de multă vreme doar un nume de poet, ci mai ales un univers magic unde nu există granițe, nici războaie, nici tristețe, ci doar o continuă și nobilă căutare a adevărului, frumosului și binelui. Cultura este cel mai eficace mod de a rămâne veșnici. Astăzi, la împlinirea a 173 de la nașterea celui mai mare poet român, de Ziua Culturii Naționale, să ne oprim o clipă din zbuciumul nostru cotidian ca să pătrundem în minunatul univers numit Mihai Eminescu!”, a transmis Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite