A murit Violeta Popescu, una dintre marile actriţe ale „Naţionalului” din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea teatrului din România este în doliu după anunţul trecerii în nefiinţă ale uneia dintre cele mai importante figuri ale „Naţionalului” ieşean, actriţa Violeta Popescu.

Născută la 4 februarie 1941 la Bucureşti, a absolvit în 1964 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, din acelaşi an devenind actriţă a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, teatru căruia i-a închinat întreaga carieră şi unde a dat viaţă zecilor de personaje.

Printre acestea se numără: Ana, în „Despot Vodă” de Vasile Alecsandri; Nina Zarecinaia, în „Pescăruşul” de A.P. Cehov, Margareta, în „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu; Hermiona, în „Poveste de iarnă” de William Shakespeare; Ivona în „Ivona, principesa Burgundiei”, de Witold Gombrowicz; Elena Nicolaevna, în „Copiii soarelui” de Maxim Gorki; Katherine, în „Noaptea tăcerii, noaptea singurătăţii”, de Robert Anderson; Marchiza, în „Jacques fatalistul” de Denis Diderot; Veta, în „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale; Anna Petrovna, în „Ivanov” de A.P. Cehov; Martha, în „Cui i-e frică de Virginia Woolf ?”, de Eduard Albee.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a anului pentru rolurile Veta şi Ana Andreevna (1988), Premiul de onoare „Vârsta de aur” acordat de Ministerul Culturii (2001) precum şi distincţia „Ordinul de merit” în grad de Cavaler (2002) acordată de Preşedintele României, au integrat-o pe actriţa Violeta Popescu în breasla profesioniştilor culturii teatrale româneşti.

"Reprezentanţii Uniunii Teatrale din România îşi exprimă profunda tristeţe faţă de dispariţia Violetei Popescu, actriţa care a încântat publicul ieşean, şi nu numai, prin bogăţia personajelor întruchipate cu sârguinţă, cu naturaleţe şi rafinament. Pentru cei care doresc să aducă un ultim omagiu, trupul neînsufleţit va fi depus în foaierul Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, marţi, 11 iunie, începând cu ora 10.00", se arată într-un comunicat de presă emis de UNITER.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite