Zi istorică: 561 de ani de la moartea lui Ladislau Corvin, prinţul legendar din familia Huniazilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ladislau Huniade, într-o operă de artă.
Ladislau Huniade, într-o operă de artă.

Ladislau Huniade, fiul cel mare al voievodului Iancu de Hunedoara, a avut o poveste tulburătoare. În 16 martie s-au împlinit 561 de ani de la moartea sa.

Au trecut 561 de ani de la moartea Ladislau Corvin, reprezentant de seamă al familiei Huniazilor, care a marcat istoria Transilvaniei. În 16 martie 1457, Ladislau Huniade a murit decapitat, la doar 24 de ani, înainte ca fratele său mai mic să urce pe tronul Regatului Ungar. A avut o poveste de viaţă dramatică şi plină de mistere, potrivit istoricilor.

Ladislau Huniade a murit în urma unui complot, ucis la ordinul regelui Ungariei, Ladislau Postumul. În toamna anului 1456, după moartea tatălui său, conflictul dintre Ladislau Huniade şi căpitanul general al Ungariei, Ulrich de Celje s-a înteţit. Oamenii lui Huniade l-au asasinat pe Ulrich de Celije. La scurt timp Huniade era numit căpitan general al regatului şi ministru de finanţe. Regele îi promisese că îl va proteja, însă nu s-a ţinut de cuvânt. Chemat la Buda, Ladislau Huniade este arestat sub acuzaţia de complot împotriva regelui Ladislau V Postumul.



A fost condamnat la moarte fără nici un fel de formalităţi legale şi decapitat la data de 16 martie 1457. Potrivit unor legende, mama sa, Elisabeta Szilagyi, ar fi primit vestea morţii fiului ei cel mare, Ladislau, de la un corb. O legendă spune că, în momentul în care Elisabeta a aflat că Ladislau, fiul ei cel mare, a fost decapitat la ordinul regelui Ungariei, Ladislau V Postumul, ea îl blesteamă pe rege, iar acesta după un an de la moartea fiului ei a murit în urma unei leucemii galopante.

Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ziua în care Huniazii au intrat în istorie. Se împlinesc 608 ani de la înnobilarea familiei lui Iancu de Hunedoara

Misterul morţii lui Iancu de Hunedoara, de la care au trecut 561 de ani. Care au fost ultimele cuvinte ale marelui erou

Adevărurile ascunse despre Huniazi: comploturile şi iubirile secrete din cea mai puternică familie medievală

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite