Zeci de kilometri de cale ferată prădaţi de hoţi în judeţul Hunedoara. Pagube de sute de mii de euro VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un pod feroviar atacat de hoţi, pe ruta Haţeg - Subcetate. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Un pod feroviar atacat de hoţi, pe ruta Haţeg - Subcetate. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Mai multe sectoare de cale ferată, întinse pe zeci de kilometri în judeţul Hunedoara, au fost vizate de acţiunile hoţilor în ultimele luni.

Jafurile de pe căile ferate care traversează judeţul Hunedoara s-au înmulţit în ultimele luni. Hoţii au produs pagube de sute de mii de euro, profitând de faptul că anumite tronsoane au fost scoase din uz ori nu beneficiază de protecţia adecvată.

VIDEO CU CALEA FERATĂ HUNEDOARA - SIMERIA, ATACATĂ DE HOŢI

VIDEO - CALEA FERATĂ HAŢEG - SUBCETATE

Potrivit poliţiştilor de la Transporturi Feroviare, infractorii vizează elemente metalice de infrastructura feroviară (şine scoase din uz, şuruburi, relee, bobine, cabluri electrice din cupru) pe care ulterior le valorifică la centrele de colectare a metalelor. Adesea, atât autorii furturilor cât şi angajaţii centrelor ascund provenienţa materialelor furate.

Dezastrul produs de hoţi pe calea ferată Hunedoara-Simeria. Cablurile electrice au fost devastate VIDEO

Un camion plin cu şine furate s-a rupt din cauza prăzii. Ce pagube au produs hoţii pe calea ferată a Haţegului

Dezastrul de pe fosta cale ferată la care au muncit mii de români şi de prizonieri de război. Ce soartă are la 25 de ani de la închidere VIDEO

Cel mai adesea, cei care jefuiesc căile ferate acţionează în grupuri în timpul nopţii, după ce în zilele precedente cercetează terenul.

Pe lângă pagubele produse din pierderea instalaţiilor feroviare, infractorii lasă în urmă distrugeri, care pot fi remediate cu costuri mari şi care, adesea, grăbesc sfârşitul definitiv al căilor ferate.

Calea ferată Hunedoara – Simeria, de patru ani ţinta hoţilor

Cele mai recente furturi de pe căile ferate din judeţul Hunedoara au fost înregistrate pe sectorul Hunedoara – Simeria (Secţia 207), la începutul acestei săptămâni. 

Persoane necunoscute au tăiat şi au furat cablurile electrice de cupru din reţeaua de înaltă tensiune, pe o distanţă de aproape jumătate de kilometru, începând din vecinătatea staţiei CFR Hunedoara, spre ieşirea din municipiu. 

În anii trecuţi, pe aceeaşi linie, aflată în conservare din 2018, au fost semnalate mai multe furturi şi distrugeri ale unor instalaţii şi componente din calea ferată, fapte care îi grăbesc distrugerea iremediabilă. 

Una dintre infracţiuni a fost semnalată în staţia CF Peştiş, de unde un tânăr a furat 600 de kilograme de cablu de cupru, respectiv aproape 400 de metri liniari de cupru.


Calea Ferată Hunedoara - SImeria. VIDEO: ADEVĂRUL

Calea ferată Hunedoara – Simeria, în lungime de 16 kilometri, a fost dată în folosinţă în anul 1884, iar circulaţia trenurilor de călători a fost suspendată în 2018.

Jafuri pe magistrala cărbunelui

Calea ferată Simeria – Petroşani, în lungime de 80 de kilometri, a fost vizată de hoţi de mai multe ori în ultimele luni. În toamna anului trecut, doi locanici din Petroşani au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să fure componente de la instalaţiile de semnalizare şi dirijare ale traficului feroviar. „Cei doi au fost bănuiţi de comiterea mai multor infracţiuni de furt calificat de la infrastructura feroviară şi distrugere sau semnalizare falsă, fapte comise în perioada august-septembrie 2021, în zona Petroşani – Simeria Triaj, de unde ar fi sustras mai multe componente ale instalaţiilor semnalizare şi dirijare a traficului feroviar. Spre exemplu, în data de 14 septembrie 2021, cei doi au sustras 71 de relee electromagnetice din dulapurile SCB (în valoare 420.000 de lei) de pe raza localităţii Plopi”, informa Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara. Prejudiciul total pe care l-au creat hoţii s-a ridicat la aproape 1,6 milioane de lei.

Pe aceeaşi magistrală, în 22 martie, angajaţii CFR au sesizat furtul a aproape 400 de metri de şine de cale ferată, scoasă din uz şi depozitate între staţiile Băniţa şi Merişor. De asemenea, pe un alt sector de 500 de metri al căii ferate, în zona staţiei Ohaba de Sub Piatră, a dispărut peste noapte şina de cale ferată scoasă din uz, ce era depozitată de-a lungul căii ferate. Cinci localnici din Valea Jiului au fost identificaţi ca autori ai infarcţiunilor şi sunt acuzaţi de furt calificat şi distrugerea căii ferate.
 


Calea ferată Haţeg - Subcetate. ADEVĂRUL

Suspecţii au fost prinşi, câteva zile mai târziu, când maşina cu care transportau aproape patru tone de şine de cale ferată, a făcut pană în Petroşani, în drum spre un centru de colectare a fierului vechi. Şinele în lungime totală de 85 de metri liniari, găsite asupra celor cinci, proveneau de la o altă cale ferată, tronsonul Haţeg – Subcetate, dezafectat în anul 2014, după mai mult de un secol de funcţionare.

„În cursul anului 2021, poliţiştii Serviciului Transporturi Feroviare Hunedoara au soluţionat 148 de dosare penale, dintre care: 19 au vizat infracţiuni economice (în special evaziune fiscală), 113 de natură judiciară (în special furturi de la călători sau de la infrastructura feroviară) şi 16 altă natură, fiind cercetate 33 de persoane, dintre care două au fost reţinute şi arestate preventiv”, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Hoţii au produs pagube în ultimii ani şi pe liniile ferate scoase din uz din judeţul Hunedoara: Petroşani – Lupeni, Deva – Brad, Hunedoara – Govâjdia, dar şi pe liniile ferate miniere din Valea Jiului. 

Grăbite şi de invazia hoţilor, sute de kilometri de cale ferată au dispărut în ultimele decenii în judeţul Hunedoara.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Una dintre cele mai vechi căi ferate din România a ajuns de nerecunoscut în doar patru ani de la închidere VIDEO

Povestea spectaculoasei căi ferate din munţii Hunedoarei. Ce a mai rămas din vechiul „drum al fierului“ VIDEO

Momârlanii, românii din munţi care au vrut să trăiască la fel ca dacii. Au respins calea ferată şi viaţa de miner | VIDEO



 

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite