Zarda, mănăstirea înghiţită de un colos siderurgic. Cum arată locul istoric după demolarea combinatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul unde se afla mănăstirea şi, în medalion biserica Zarda la începutul secolului XX, Foto: Daniel Guţă / Ilustrată de la începutul secolului XX.
Locul unde se afla mănăstirea şi, în medalion biserica Zarda la începutul secolului XX, Foto: Daniel Guţă / Ilustrată de la începutul secolului XX.

Zarda, o mănăstire a călugărilor franciscani, veche din epoca medievală, se numără printre bisericile dispărute ale Hunedoarei. Locul ei a rămas împânzit de ruinele combinatului.

Mai multe cimitire părăsite, unele vechi din secolele trecute, ocupă dealurile din împrejurimile Hunedoarei. Alte cimitire, dar şi una dintre cele mai vechi biserici catolice, au dispărut odată cu extinderea combinatului siderurgic din Hunedoara.

Prigoana franciscanilor din Hunedoara anilor 1940: de ce erau urmăriţi la tot pasul şi cum a devenit mănăstirea lor un loc al întâlnirilor conspirative

Blestemul bisericii scufundate în Lacul Cinciş. „Vara, din cauza secetei, turla ei rămânea deasupra apei”

Povestea bisericii Huniazilor demolată de comunişti. Aici ar fi fost locul de veci al mamei lui Ioan de Hunedoara

Un astfel de monument a fost Zarda, o mănăstire franciscană care îşi avea originea în vremea lui Iancu de Hunedoara. În primii ani ai regimului comunist, biserica şi cimitirul ei au dispărut pentru totdeauna sub construcţiile uriaşe ale combinatului siderurgic, aşa cum în deceniile următoare, alte biserici din secolele trecute urmau să fie distruse pentru amenajarea lacului Cinciş şi extinderea zonelor industriale din judeţ.

În anii 2000, clădirile şi instalaţiile din fosta platformă siderurgică a Hunedoarei au fost şi ele demolate. Un parc de afaceri a ocupat o suprafaţă de 20 de hectare din vechiul combinat, iar restul terenurilor foste industriale, întinse pe mai mult de 100 de hectare începând de la Castelul Corvinilor pe malul stâng al Cernei, au rămas ocupate de dărâmături şi acoperite de vegetaţie.


Biserica Zarda, vizibilă printre construcţiile Uzinelor de Fier la începutul secolului XX. Sursa: fortepan.hu

Pe un teren viran din apropierea Castelului Corvinilor se află şi locul vechii mănăstiri catolice, de care mai amintesc doar câteva imagini de epocă. Una dintre cele mai vechi dintre ele datează din 1864 şi este o gravură publicată într-unul din primele ghiduri turistice ale Transilvaniei, semnată de Johann Hunfalvy şi Ludwig Rohbock şi Johann Poppel. Cartea a apărut în 1864 şi prezenta Transilvania în 174 de ilustraţii.

Iar una dintre ultimele imagini cu biserica Zarda, înconjurată complet de instalaţiile Uzinelor de Fier ale Hunedoarei şi acoperită de fumul furnalelor, a fost realizată în anul 1942 de fotograful german Willy Pragher, care îşi petrecuse tinereţea în România.

biserica zarda foto fortepan

Călugărul franciscan Ioan de Capistrano, duhovnicul de la castel

În Hunedoara, existenţa primei mănăstiri franciscane este menţionată încă din secolul al XV-lea. Potrivit istoricilor, în 1453, Ioan de Hunedoara a cumpărat mai multe proprietăţi din posesiunea vecină Buituri, pentru a fonda o mănăstire.


Castelul şi biserica Zarda, litografie de Ludwig Rohbock, 1864.

corvinilor

Guvernatorul Ioan de Hunedoara, al cărui duhovnic a fost faimosul călugăr franciscan Ioan de Capistrano, a murit înainte de finaliza construcţia aşezării religioase. Un turn din Castelul Corvinilor poartă numele călugărului franciscan.

După moartea lui Ioan de Hunedoara, domeniul Hunedoarei a intrat în administrarea soţiei sale Elisabeta Szilagyi, mama regelui Ungariei, Matia Corvin. Elisabeta s-a îngrijit de construirea mănăstirii fundate de Iancu, care a fost mai târziu cunoscută cu numele Zarda. La intervenţia fiului ei, Matia, Papa a aprobat ridicarea unei biserici alături de această mănăstire, în care mai apoi au fost instalaţi călugări franciscani observanţi, relata istoricul Joseph Pataki, în volumul „Domeniul Hunedoarei la începutul secolului al XVI-lea. Studii şi documente” (Bucureşti, 1973).


Biserica Zarda la începutul secolului XX. Ilustrată. Sursa: delcampe.net.

biserica zarda foto willy pragher

Uzinele de Fier au pecetluit soarta mănăstirii

Ordinul franciscan şi-a continuat activitatea în Hunedoara, iar la sfârşitul secolului al XIX-lea, comunitatea franciscană a fost de acord să cedeze 20 de hectare, în apropierea mănăstirii Zarda, pentru ca pe ele să poată începe în 1881 construcţia primelor furnale ale Uzinelor de Fier din Hunedoara. În schimbul terenurilor, franciscanii au primit alte suprafeţe în Hunedoara, iar o biserică romano-catolică a fost construită în Centrul vechi al oraşului, la începutul secolului XX. În deceniile următoare, Uzinele au continuat să se extindă împreună cu cartierele de baracamente din jurul lor, ocupând o mare parte a terenurilor din vecinătatea Castelului Corvinilor, a vechii mănăstiri şi a satului Răcăştia.


Uzinele de Fier şi, în plan îndepărtat, turnul bisericii, în 1942. Foto: Willy Pragher. Sursa: willypragher.blogspot.com.

În anii celui De-al Doilea Război Mondial, călugării franciscani din Hunedoara era atent supravegheaţi de autorităţile române, unii fiind bănuiţi şi anchetaţi pentru activităţi iredentiste şi de sprijinire a unor organizaţii anti-româneşti.

biserica zarda foto willy pragher


Rămăşiţele vechii platforme siderurgice din Huendoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

zarda si combinatul foto daniel guta adevarul

Activitatea preoţilor şi călugărilor catolici a fost supravegheată necontenit, conform notelor informative păstrate din anii 1940 – 1943. După Al Doilea Război Mondial, populaţia de religie romano-catolică şi reformată din Hunedoara s-a aflat în declin, mulţi dintre membrii ei, maghiari, părăsind România. În prezent, numără circa 1.500 – 2.000 de localnici.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Castelul Corvinilor înconjurat de ruine metalurgice. Ce a rămas după „coşmarul industrial” din anii ´90 VIDEO

Cetatea dacică plină de mistere de lângă Castelul Corvinilor. Rămăşiţele sale au fost date uitării VIDEO

Castelul Corvinilor, în şantier din 2019. Cum se lucrează la restaurarea cetăţii medievale din Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite