Video VIDEO Sarmizegetusa Regia la început de toamnă. Cum arată locul de vis din munţi şi cu ce probleme se confruntă turiştii
0Sarmizegetusa Regia îşi întâmpină oaspeţii în mijlocul unor privelişti de poveste. Problemele aşezării dacice din Munţii Orăştiei sunt, însă, departe de a fi rezolvate.
Ruinele oraşului antic rămân una dintre cele mai populare atracţii turistice din România.
Anual, peste 60.000 de oameni urcă în Munţii Orăştiei pentru a vizita Sarmizegetusa Regia, locul considerat de istorici capitala dacilor din vremea regelui Decebal. La început de toamnă, aşezarea antică se înfăţişează înconjurată de amestecul de culori al pădurii, care îi sporeşte splendoarea.
De la verde crud la galben şi ruginiu, sub cerul albastru, Sarmizegetusa Regia s-a împodobit cu nuanţe felurite care o fac în aceste zile o destinaţie ideală pentru amatorii de fotografii.
Farmecul cetăţii dacice nu ascunde însă problemele cu care se confruntă. La o lună şi jumătate de la moartea unui agent de pază din situl UNESCO, lovit de trăznet în timpul unei furtuni şi de la rănirea altor doi turişti, cele două adăposturi provizorii propuse de Consiliul Judeţean Hunedoara nu au fost încă montate. De asemenea, unii dintre oaspeţii aşezării reclamă mirosurile grele provenite de la toaletele ecologice montate la intrarea în incinta sitului, pe marginea drumului de acces.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean le recomandă turiştilor să mai aibă răbdare însă, până când noile grupuri sanitare vor fi amenajate într-o locaţie mai adecvată. Pentru adăposturile provizorii, toaletele ecologice şi un panou fotovoltaic, autorităţile au alocat aproape 200.000 de lei de la bugetul judeţului Hunedoara.
Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, se numără printre cele mai importante obiective turistice din România. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu (1.656 metri), considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Sarmizegetusa Regia a fost devastată la sfârşitul războaielor de cucerire a Daciei.
Vă recomandăm să citiţi şi: