VIDEO Mircea Lucescu: primii ani de antrenorat la Corvinul Hunedoara şi un interviu de poveste, din 1981

0
0
Legitimaţia lui Mircea Lucescu a fost păstrată de Gelu Simoc, fostul preşedinte al Corvinul. D.G.
Legitimaţia lui Mircea Lucescu a fost păstrată de Gelu Simoc, fostul preşedinte al Corvinul. D.G.

În anul 1981, Mircea Lucescu locuia în Hunedoara şi antrena echipa Corvinul din localitate, prima din viaţa sa, club cu care a reuşit nu doar promovarea în prima ligă de fotbal, dar şi cele mai mari performanţe care au rămas în istoria clubului.

De numele lui Mircea Lucescu, pe atunci debutant în meseria antrenoratului, se leagă cei mai frumoşi ani ai fotbalului hunedorean.

Interviul pe care Lucescu l-a acordat unui reporter al televiziunii naţionale arată ce mentalitate avea la acea vreme tânărul antrenor al FC Corvinul Hunedoara şi cum principiile despre care el vobea atunci l-au ajutat să devină, până în prezent, unul dintre cei mai importanţi antrenori de fotbal români din istorie.


Lucescu şi-a educat jucătorii
În 1981, la vremea interviului, FC Corvinul Hunedoara reuşise promovarea în prima divizie de fotbal, stadionul era arhiplin la fiecare meci, iar echipa hunedoreană făcea istorie pe teren propriu în faţa unor cluburi importante din Capitală. Lucescu avea la dispoziţie o echipă talentată, tânără, însă fără vedete şi lipsită de fotbalişti achiziţionaţi de la cluburi mari.

Antrenorul Lucescu le impunea jucătorilor săi un joc frumos, ofensiv şi nu unul la rezultat. „Am mers pe un joc spectaculos. Jucând bine, poţi să pierzi o dată sau de două ori, dar cu timpul vei câştiga. Jucând prost, câştigi o dată sau de două ori, dar cu timpul pierzi”, spunea Mircea Lucescu.

Principiul pe care se baza la acea vreme proaspătul antrenor al FC Corvinul era educaţia fotbaliştilor.Mulţi dintre tinerii care jucau pentru FC Corvinul Hunedoara erau studenţi la Institutul de Inginerie din Hunedoara, iar Lucescu era preocupat de activitatea lor la studii. Michael Klein, fotbalistul pe care l-a remarcat Mircea Lucescu ca fiind singurul care putea fi în primul lot al Naţionalei României, a confirmat pe deplin flerul antrenorului. După perioada petrecută la FC Corvinul Hunedoara, în anul 1981 Mircea Lucescu a devenit antrenorul echipei naţionale a României.


Hunedorenii îi apreciau
Urmele celor şase ani petrecuţi în Hunedoara de Lucescu au rămas un motiv de mândrie pentru cei care l-au cunoscut. Supranumit „blocul fotbaliştilor”, imobilul din Piaţa Florilor unde au stat Luceştii în perioada 1976 – 1981, a găzduit în încăperile sale aproape toate vedetele echipei Corvinul Hunedoara, în vremea în care clubul se lupta de la egal la egal cu Steaua şi Dinamo Bucureşti. Foştii vecini ai familiei Lucescu îşi amintesc cu drag de acea perioadă. Despre Nely şi Mircea spun că erau oameni cumsecade, care nu îşi dădeau aere de vedete, deşi întreg cartierul se mândrea cu ei.


Amintiri cu Luceştii
„Mircea Lucescu locuia la etajul al doilea cu soţia şi copilul. Romulus Gabor, care a fost gheata de aur la campionatul mondial de fotbal pentru tineret, a stat la etajul al treilea. Aici au mai locuit Nunweiller, Sandu Boc, Florea Dumitrache şi alţi fotbalişti buni, de Naţională. Lucescu era cel mai serios. Pe ceilalţi fotbalişti îi controla în apartamente să vadă dacă nu au sticle de băutură, iar dacă îi prindea băuţi, îi pedepsea”, a povestit un fost vecin al Luceştilor.

lucescu

Răzvan Lucescu a fost şi el pe placul hunedorenilor, chiar dacă a petrecut în Hunedoara doar câţiva ani în perioada copilăriei. A fost elev la Şcoala nr. 6, din cartierul unde a locuit împreună cu părinţii săi, şi avea rezultate bune la învăţătură.

Când a plecat din Hunedoara, pentru a antrena echipa României, Mircea Lucescu a lăsat ghetele şi legitimaţia sa de fotbalist lui Gelu Simoc, preşedintele din acea vreme al clubului Corvinul Hunedoara. Gelu Simoc păstrează şi în prezent, cu sfinţenie, cadourile primite de la antrenorul care a făcut istorie în ultimii ani la echipele pe care le-a condus.

La începutul acestui an, Mircea Lucescu a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara.

Mai multe - Hunedoara

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite