VIDEO Imaginile dezolării. Ce a rămas din clădirea istorică a combinatului din Hunedoara, după incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiul care a cuprins clădirea istorică a fostei Şcoli de ucenici din Hunedoara a devastat acoperişul acesteia, iar flăcările au ajuns la etajele superioare.

Abandonată de peste un deceniu, clădirea fostei Şcoli de ucenici din Hunedoara, în care au mai funcţionat Arhivele şi personalul combinatului siderurgic, a primit „lovitura de graţie” joi, 25 iunie, când un incendiu i-a mistuit acoperişul şi a afectat etajul al treilea.

GALERIE FOTO

Flăcările au transformat în cenuşă şi cărbuni structura de lemn din partea superioară a construcţiei, iar la câteva zile de la incendiu bârnele groase încă mai răspândesc fum şi căldură.

După mai mulţi ani în care a fost lăsat în grija nimănui, perimetrul clădirii a fost înconjurat cu o bandă prin care trecătorii sunt avertizaţi să nu se apropie. Cauzele în care a izbucnit incendiul vor fi stabilite în urma unei anchete.


Construită în anul 1936, fosta Şcoală de ucenici, unde erau iinstruiţi viitorii angajaţi ai Uzinelor de Fier din Hunedoara se afla pe vechea platformă industrială a municipiului, la câteva sute de metri de Castelul Corvinilor. A rămas în paragină de peste un deceniu, deşi a fost inclusă între timp pe lista monumentelor istorice din România. Hoţii au prădat-o de nenumărate ori: au furat instalaţiile electrice, balustradele metalice, au răscolit şi vandalizat birourile, geamurile i-au fost sparte şi uşile distruse. Nu mai este păzită, iar mulţi dintre hunedorenii care o vizitau se înfiorau în faţa priveliştii ei dezolante.

Până în anii ’90, clădirea a fost folosită ca sediu al arhivelor combinatului siderurgic, iar de-a lungul timpului, sute de localnici au muncit aici. Unii dintre ei au solicitat autorităţilor ca fosta Şcoală de ucenici să fie transformată într-un muzeu al fierului. S-au ales cu promisiuni din partea autorităţilor, însă între timp aproape nimic în situaţia ei nu s-a îmbunătăţit. Doar vegetaţia luxuriantă crescută în jurul ei şi pâlcurile de copaci dintr-un fost parc al acesteia îi maschează tot mai mult ruinele.


Fosta Şcoală de Ucenici din Hunedoara se află în patrimoniul combinatului Arcelor Mittal din Hunedoara, care a scos-o la vânzare, împreună cu terenul de aproape 9.500 de metri pătraţi, pentru suma de 200.000 de euro.


Mai puteţi citi şi:

VIDEO Cabana Cheile Buţii de la poalele Retezatului Mic a fost mistuită de flăcări. Era cea mai veche din zonă

VIDEO Monument istoric făcut scrum. Incendiu puternic la clădirea fostei şcoli de ucenici din Hunedoara

VIDEO Dezastrul produs de torenţi în Valea Jiului. Drumuri blocate, iar un sector al DN 66A a fost luat de ape

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite