Video VIDEO Dezastrul de lângă Castelul Corvinilor. Un deşert poluat, cu ruine industriale, se întinde pe 100 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruinele din jurul Castelului Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Ruinele din jurul Castelului Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Peste 100 de hectare de terenuri ocupate în trecut de ruinele fostelor uzine siderurgice din Hunedoara se întind din imediata vecinătate a Castelului Corvinilor până la celălalt capăt al municipiului Hunedoara. Peisajul dezolant întâmpină miile de turişti care vizitează monumentul istoric. În ultimii ani, doar pădurile şi tufele crescute peste dărâmături au schimbat înfăţişarea „deşertului” din Hunedoara.

Strada principală care leagă Centrul vechi al Hunedoarei de Castelul Corvinilor desparte un mic cartier de case vechi de fosta zonă industrială a municipiului. Cea mai impunătoare clădire din apropierea cetăţii medievale a rămas abandonată.

Este fostul sediu al Uzinelor de Fier ale Hunedoarei, o construcţie din cărămidă, cu două etaje, veche de peste un secol, ce aminteşte prin stilul arhitectural de anii în care uzinele se aflau sub comanda statului austro-ungar. De câţiva ani e închisă, după ce ICSH, ultima societate care a ocupat-o, şi-a mutat de aici sediul administrativ. Un gard ruginit o protejează de hoţi, în aşteptarea unor cumpărători care să o transforme în hotel.

În anii trecuţi, executorii au scos clădirea istorică la vânzare, dar fără succes. Lângă ea, o altă construcţie asemănătoare, aproape la fel de veche, dar mai puţin impunătoare, a avut aceeaşi soartă. Peste drum şi în imediata vecinătate a Castelului Corvinilor, o altă casă din cărămidă roşie, folosită la începutul secolului XX de Uzinele de fier, a fost transformată în restaurant cu terasă.

VIDEO

image

Deşertul Hunedoarei
Din vecinătatea Castelului Corvinilor şi dincolo de clădirile vechi din cărămidă roşie ce dau culoare zonei cenuşii a fostului centru metalurgic, se întinde un adevărat deşert. De aproape un deceniu, peste 100 de hectare de teren au rămas ocupate de dărâmături, construcţii industriale abandonate şi ruine. În anii trecuţi, locurile vechilor Uzine de fier ale Hunedoarei şi apoi ale fostului Combinat Siderurgic mai erau însufleţite de căruţaşii aflaţi în căutarea fierului vechi.

ruine combinat Hunedoara foto daniel guta

Înarmaţi cu târnăcoape şi cleşti, localnicii măcinau zidurile prăbuşite pentru a extrage fierul ruginit din ele. Cele mai mari „prăzi” le obţineau în locurile unde mai devreme au trecut pickamerele şi excavatoarele firmelor care s-au ocupat de demolarea clădirilor. Societăţile contractate de primărie începând de la mijlocul anilor 2000 au distrus fostele uzine şi secţii dezafectate ale combinatului, au extras fierul şi materialele de construcţii recuperabile şi au lăsat în urma lor munţi de moloz şi dărâmături. Ruinele unui coş de răcire înalt de peste 20 de metri şi alte două blocuri din beton pot fi „admirate” de turişti înainte de a intra în zona de parcare a Castelului Corvinilor.

Ruinele combinatului, din jurul Castelului Corvinilor

Nu au fost demolate. Între timp, căutătorii de fier vechi aproape au dispărut din întinderea vechii zone industriale din jurul Castelului Corvinilor, iar locurile au rămas atât de pustii, încât printre dărâmături şi-au găsit adăpost animale şi păsări sălbatice.

ruine combinat Hunedoara foto daniel guta

Terenurile pe care au funcţionat vreme de peste un secol uzinele au fost acoperite treptat de vegetaţie , unele de tufişuri şi pădure. Subsolurile unor foste clădiri ale combinatului, singurele rămase intacte după marile demolări de la sfârşitul anilor 2000, s-au transformat în iazuri cu apă de ploaie, în jurul cărora a crescut papura. Cei care trec prin zonă trebuie să fie atenţi la puţurile şi canalele ascunse sub ierburi şi gunoaie.

ruine combinat Hunedoara foto daniel guta

20 de hectare ecologizate
Un gard metalic desparte vechea zona industrială de cele 20 de hectare din fostele uzine ale Hunedoarei, care în anii trecuţi au fost ecologizate şi amenajate pentru a fi oferite investitorilor. Centrul de afaceri care le cuprinde a fost inaugurat anul trecut printr-o investiţie care a costat aproape zece milioane de euro. Costurile ei au fost împărţite între primărie şi Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, însă până în prezent nicio firmă nu a ocupat vreuna dintre noile parcele puse la dispoziţie.

ruine combinat Hunedoara foto daniel guta

Un alt gard marcheză limita dintre ruine şi parcarea de la Castelul Corvinilor, însă pe mai multe porţiuni plasa acestuia a dispărut.  În întinderea de peste 100 de hectare, de la Castelul Corvinilor până la marginea Hunedoarei, călătorii pot vedea o mulţime de rămăşiţe care amintesc de industria Hunedoarei din anii regimului comunist. Pe un zid imens din beton, pe jumătate prăbuşit, cu tot cu scările pe care urcau şi coborau foştii angajaţi ai combinatului, a rămas scris, de câteva decenii „Oricine priveşte ţara noastră vede patria transformată într-un vast sanctuar al muncii, păstrat şi construit de popor”. Lozinca scrisă cu var nu îşi mai are valabilitatea în mijlocul peisajului dezolant al ruinelor combinatului.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Povestea neştiută a Uzinelor de fier. Un oraş întreg a făcut sacrificii pentru construirea lor în Hunedoara

Hunedoara s-a transformat într-un oraş modern pentru vremea sa şi important pentru Transilvania în anul 1884. Atunci au fost înfiinţate Uzinele de fier, linia de cale ferată Hunedoara – Simeria, iar Castelul Corvinilor trecea prin cel mai mare proces de restaurare din istoria sa. Povestea Uzinelor de fier este fascinantă şi arată cum s-a mobilizat comunitatea pentru construcţia lor.

Fabuloasa poveste a câinelui cu dantura de aur care a provocat revolte în uzină. Poliţia Secretă a fost pusă pe urmele lui

Un câine căruia stăpânul, un director în Uzinele de Fier, i-a pus dinţi de aur şi îl servea din mâncarea muncitorilor a ajuns subiectul unor revolte ale muncitorilor, în anii celui De-al Doilea Război Mondial, potrivit documentelor secrete ale Poliţiei din anul 1944, păstrate la arhive.

Oraşul care i-a uimit pe americani: „Ţăranii şi-au lăsat pământul şi muncesc în uzine. Îi vezi dansând rock and roll şi jazz în restaurantul combinatului“

Hunedoara anilor 1950 i-a uimit pe jurnaliştii de la The New York Times, prin rapiditatea cu care a ajuns de la o aşezare modestă, cu 5.000 de locuitori, la un oraş sistematizat, înfloritor, în care trăiau 50.000 de oameni, şi cu un combinat care producea anual un milion de tone de oţel. Un oraş al extremelor, în care populaţia rurală era nevoită să se adapteze repede.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite