VIDEO Blestemul din adâncurile Lacului Cinciş. Povestea tulburătoare a barajului care „îşi ia tributul” în vieţi omeneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Cinciş. Barajul şi ruinele bisericii.
Lacul Cinciş. Barajul şi ruinele bisericii.

Unii dintre localnicii din împrejurimile Lacului Cinciş cred că apele sale „îşi iau tributul” în vieţi omeneşti şi că au fost aruncate blesteme asupra acestuia.

Trupul tânărului de 24 de ani, dispărut duminică în apele Lacului Cinciş, nu a mai fost găsit. De-a lungul timpului, în jurul lacului de acumulare s-au creat legende care vorbesc despre pericolul din adâncuri.

GALERIE FOTO

Au trecut două zile de la dispariţia tânărului de 24 de ani, în apele Lacului Cinciş, iar trupul acestuia nu a mai fost găsit. Scafandrii s-au scufundat până la adâncimea de 25 de metri în căutarea lui, însă apele tulburi, care nu oferă vizibiliatate, şi vastitatea întinderii de apă s-au dovedit un mediu ostil căutărilor.

Accidentul petrecut duminică pe Lacul Cinciş se adaugă unui şir lung de tragedii care i-au făcut pe unii dintre localnicii să susţină că „lacul îşi ia tributul”.

Satele înghiţite de ape
Aproape în fiecare an, apele Lacului Cinciş fac victime omeneşti. Unele nu au mai fost descoperite niciodată. Dramele din jurul amenajării hidrografice au început odată cu construcţia barajului său pe valea râului Cerna, aflat la circa 10 kilometri de Hunedoara, cu o întindere de peste 250 de hectare şi o capacitate de aproape 30 de milioane de metri cubi de apă.

La începutul anilor ´60, când au demarat lucrările, au fost inundate satele Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni, aşezări vechi din Ţinutul Pădurenilor, cu o istorie de peste jumătate de mileniu, unele păstrătoare ale unor vestigii antice. În ţinutul acoperit în anii următori de ape erau peste 100 de case, au fost biserici vechi şi cimitire.

Cele mai multe dintre clădiri ele au fost demolate, iar sătenii au fost mutaţi pe deal, unde şi-au ridicat case noi. Şi mormintele au fost mutate pe deal, la Cinciş, însă multe au rămas sub ape. Ruinele a două biserici, una ortodoxă şi cealaltă romano-catolică au rămas abandonate în coada lacului Cinciş. A treia biserică, veche din vremea Huniazilor, a fost demolată, înainte ca locul să fie înghiţit de ape. Iniţial, relata preoteasa Anişoara Crăciun (1930 - 2017), autorităţile comuniste şi sătenii s-au înţeles ca biserica monument istoric să fie mutată din locul în care se afla pe un deal. Iar dacă acest lucru nu ar fi fost posibil, exista varianta construirii unui zid în jurul lăcaşului, care să o protejeze de apă.

image

Autorităţile nu s-au mai ţinut însă de cuvânt. Într-o noapte, un tânăr a legat turla bisericii de un utilaj şi a prăbuşit-o, relata preoteasa în 2013.

Apoi, până dimineaţa, monumentul a fost pus la pământ, povestea femeia. Despre biserica Huniazilor, care păstra deasupra stranei inscripţia „Iohannes XX”, cercetătorii susţin că a fost clădită pe panta dealului aplecat spre pârâul Valea Limpede şi ar fi fost ridicată de Moga, o rudă a Huniazilor. Folosită mai întâi drept capelă, biserica a trecut prin trei etape de construcţie, ultima fiind cea a turnului, ridicat în 1867. Unii cercetători au susţinut că aici ar fi fost înmormântată Elisabeta Morsinai, mama lui Ioan de Hunedoara, care ar fi fost originară din Cinciş, în timp ce alţii au afirmat că ea ar fi avut locul de veci la vechea biserică din Teliuc, într-un mormânt săpat în piatră, în care a fost găsit un inel de aur cu dimensiuni mari, cu inscripţia Ave Maria.

lacul cincis
image

Legendele întunecate ale lacului
Se spune că de atunci, bătrânii satelor strămutate au aruncat blesteme asupra lacului. „S-au spus multe lucruri despre Lacul Cinciş: că ar fi bântuit de morţii din cimitirele înghiţite de apă, că aici s-au înecat oameni în fiecare an, iar cadavrele nu au mai ieşit la suprafaţă, că animalele nu se apropiau să bea apă din lac, că sunt şerpi sau balauri pe fundul lui. E adevărat, au murit oameni înecaţi în el. Unui copil (Paul Bârnă) înecat în urmă cu câţiva ani aici nu i-a mai fost găsit trupul, dar nu se ştie ce s-a întâmplat cu el şi nu pot să cred că lacul ar fi blestemat”, afirma un localnic din satul Cinciş

. Acesta povesteşte că, în anii 1960, oamenii au fost nevoiţi să îşi dezgroape morţii din vechile cimitire din valea ce urma să fie inundată pentru a le muta într-un alt cimitir. Localnicilor le-a fost greu să renunţe la vechile aşezări, ca apoi să o ia de la început construindu-şi alte case, drumuri şi o biserică, pe deal. „Au fost multe născociri despre lac, dar singurle blesteme au fost cele aruncate de oamenii necăjiţi asupra comuniştilor, care i-au forţat să-şi părăsească vetrele”, este de părere Maria, o bătrână din Cinciş care a trăit şi ea în vechea vatră a Cincişului.

lacul cincis

„Satul Cinciş era predominat de un noian de credinţe şi superstiţii, care stăpâneau întreaga viaţă spirituală a cincişenilor. Oamenii erau urmăriţi de ideea că anumite forţe supranaturale le conduc viaţa”, se arăta în monografia satului. Localnicii s-au împăcat în cele din urmă cu regretele aşezărilor înghiţite de ape. Mulţi dintre ei se mândresc că în apropierea satului lor se află barajul, deşi în ultimii ani malurile lui au devenit mai puţin accesibile, fiind înconjurat de tot mai multe vile, pensiuni şi terenuri private. În deceniile următoare înfiinţării sale, Cincişul a devenit unul dintre cele mai populare locuri de agrement din judeţul Hunedoara. Din păcate, şi unul dintre cele mai murdare. Malurile şi apele lacului sunt împânzite cu deşeurile lăsate de localnici, turişti şi pescari.


Mai puteţi citi şi:

Locuri bântuite din România: poveştile sumbre despre Castelul Corvinilor din Hunedoara şi blestemul Lacului Cinciş

VIDEO Scufundări până la 25 de metri adâncime în Lacul Cinciş, în căutarea tânărului luat de ape

Povestea bisericii Huniazilor demolată de comunişti. Aici ar fi fost locul de veci al mamei lui Ioan de Hunedoara

FOTO Cele mai frumoase lacuri glaciare din Retezat. Cum arată sanctuarul naturii înainte de venirea iernii

Villa rustica şi necropola antică de pe malul Lacului Cinciş. Secretele marilor descoperiri din ţinutul minelor dacice 

Top 5 cele mai misterioase lacuri din România. Cum s-a format Lacul Dracului şi de ce veneau femeile la Sfânta Ana



 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite