VIDEO Autostrada Lugoj – Deva, un an de întârziere. Cum au lucrat constructorii celor trei loturi rămase în şantier
0A trecut un an de la termenul la care constructorii celor trei loturi aflate în şantier ale Autostrăzii Lugoj – Deva ar fi trebuit să finalizeze proiectul. Doar 16 kilometri de autostradă din cei peste 70 de kilometri au fost finalizaţi, însă ritmul lucrărilor a crescut în ultimele săptămâni.
Termenul la care Loturile II, III şi IV din Autostrada Lugoj – Deva urmau să fie finalizate, potrivit contractului semnat în 2013 între fosta Companie Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi constructori a fost 27 mai 2016. A trecut însă un an de la data stabilită, iar în prezent doar 16 kilometri din Lotul II al viitoarei autostrăzi au fost deschişi circulaţiei.
Lucrările pe cele trei tronsoane ale autostrăzii au întâmpinat întârzieri din cauza unor probleme tehnice şi a lipsei unor avize de construcţii şi de mediu, însă potrivit conducerii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, cu exepţia sectoarelor unde vor fi realizate ecoducte de pe Lotul II, până la finalul acestui an, proiectele vor fi realizate.
Lucrează şi sâmbătă seara
În ultimele săptămâni, ritmul în care are loc execuţia proiectelor de infrastructură pe Autostrada Lugoj – Deva a crescut, potrivit informărilor reprezentanţilor CNAIR. Sâmbătă seara, pe Lotul IV, după ora 20:00, câteva zeci de muncitori şi utilaje încă se aflau la lucru pe Lotul IV, în zona viitorului nod rutier de la Şoimuş.
„În aceste zile, pe cele trei loturi au fost executate, printre altele, următoarele lucrări: la elemente de colectare şi scurgere a apelor, umpluturi la corpul autostrăzii, îmbrăcare taluz şi acostamente, infrastructuri la pasaje, relocări drumuri locale şi de utilităţi, ziduri de sprijin, garduri de împrejmuire, hidroizolaţii, diferite săpături şi taluzări, s-au montat stâlpii de iluminat în nodul Margina, au avansat lucrările la spaţiile de servicii de pe Lotul II, iar pe Lotul III a început producţia de mixtură asfaltică”, a informat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, pe pagina de Facebook a instituţiei.
Autostrada Lugoj - Deva, lucrări pe lotul IV, în zona Şoimuş
Autostrada Lugoj – Deva va însuma 100 de kilometri, care înainte de începerea lucrărilor au fost împărţiţi în patru loturi.
Lotul I, dintre Traian Vuia - Sanovita, de 27,4 kilometri a costat 681,04 milioane lei şi a fost inaugurat în decembrie 2013. Lotul II, între Coşevita - Traian Vuia va avea o lungime de 28,6 kilometri, valoarea contractului încheiat în octombrie 2013 fiind de 562,73 milioane lei, fără TVA, din care 85 la sută reprezintă finanţare de la Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune. Lucrările au demarat la începutul anului 2014, iar în martie 2017 au fost deschişi traficului rutier 16 kilometri. În aceeaşi perioadă au demarat şi lucrările la Lotul III.
Tronsonul este realizat între Coşeviţa şi Ilia şi va avea 21,1 kilometri, valoarea proiectului fiind de 578 de milioane de lei, fără TVA. Lotul IV, între Ilia şi Şoimuş (Deva), va avea 22,1 kilometri, costul său fiind estimat la 419,4 milioane lei fără TVA.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Lotul IV al autostrăzii Lugoj - Deva ar putea fi finalizat până la sfârşitul acestui an, susţineau chiar reprezentanţii CNADNR. În prezent, constructorii lucrează într-un ritm mai alert faţă de cei de pe alte tronsoane aflate în lucru. De şantier profită, zilnic, şi zeci de căutători de fier vechi, care scotocesc prin zgura din terasamentul autostrăzii.
Filmările aeriene realizate pe cele trei tronsoane nefinalizate din autostrada Deva – Lugoj prezintă un şantier întins zeci de kilometri, presărat cu câteva porţiuni de asfalt. Gradul de filanizare al proiectului de infrastructură este mai mic de 25 la sută.
Vasile Muntean (70 de ani) a aflat că trebuie să primească suma de un leu pentru o parcelă de un metru pătrat pe care a cedat-o constructorilor Autostrăzii Deva – Lugoj. Bătrânul din comuna hunedoreană Lăpugiu de Jos aşteaptă de aproape doi ani banii şi se simte uitat de statul român.
Tronsonul de autostradă Şoimuş – Ilia, întins pe 22 de kilometri, are ca termen de finalizare luna noiembrie a anului viitor, însă potrivit ministrului Transporturilor, Dan Şova, constructorii au promis urgentarea lucrărilor, astfel încât acestea să fie finalizate cu o jumătate de an mai devreme.