Disponibilizări în Valea Jiului. Minele din ținutul cărbunelui își grăbesc închiderea definitivă VIDEO

0
Publicat:

Minele din Valea Jiului rămân fără 350 de angajați din această toamnă, iar în următorii ani vor fi închise definitiv, deși mulți dintre localnici deplâng soarta industriei dezvoltate aici din secolul al XIX-lea.

Vulcan, zona minieră și Preparația Coroiești. Foto: Daniel Guță
Vulcan, zona minieră și Preparația Coroiești. Foto: Daniel Guță

Cele șase orașe din Valea Jiului s-au dezvoltat exclusiv datorită zăcămintelor bogate de huilă exploatate în bazinul carbonifer. La un secol și jumătate de când mineritul a devenit principala ocupație a localnicilor, ultimii câteva sute de mineri rămași la cele patru mine de cărbune din zonă se pregătesc „să pună lămpașele în cui”.

Complexul Energetic Hunedoara, compania de stat care administrează minele Lupeni, Lonea, Livezeni (Petroșani) și Vulcan și Termocentrala Paroșeni din vecinătatea municipiilor Vulcani și Lupeni mai are circa 2.500 de salariați, iar 350 dintre ei se află în preaviz și vor fi disponibilizați de la 1 octombrie. Alte disponibilizări sunt pregătite pentru anii următori, iar în 2031 Valea Jiului va rămâne fără mineri.

Mai puțini angajați în minele Văii Jiului

Angajații care vor părăsi exploatările în următoarele zile lucrează la minele de cărbune și și-au exprimat în scris intenția de a fi incluși în planul de reducere a personalului, susține Cristian Roșu, administratorul special al CEH.

Circa jumătate dintre ei îndeplinesc condițiile de pensionare. Ei vor beneficia de plăți compensatorii în valoare de 10.000 de euro, venituri complementare și de vechime în muncă pentru patru ani, în cazul minerilor, şi doi ani pentru energeticieni.

„În acest proces, au fost angrenați oameni care mai aveau puțin până la pensionare. În general, ei nu prea mai aveau un aport deosebit în activitate, dar este grevată de aceste plecări. Se fac reorganizări, comasări de sectoare, zone, secții”, a declarat Darius Cîmpean, lider al Sindicatului Muntele, potrivit ziarului local Cronica Văii Jiului.

Liderul de sindicat adaugă că minele din Valea Jiului produc circa 800 de tone de cărbune zilnic, o cantitate care nu este de ajuns pentru funcționarea fără întrerupere a Termocentralei Paroșeni, aceasta având un consum zilnic de circa 2.000 de tone de cărbune.

Localnicii deplâng soarta minelor

În Valea Jiului, soarta minelor de cărbune pare pecetluită, deși mulți dintre localnicii care au lucrat în minerit spun că sutele de locuri de muncă din exploatări ar fi reprezentat o șansă pentru dezvoltarea zonei.

Alți hunedoreni spun că zona a rămas bogată în resurse, dar investițiile nu au fost suficiente pentru menținerea minelor în activitate. 

„Deși foarte grea și plină de pericole, meseria de miner le putea asigura tinerilor rămași fără locuri de muncă un trai decent”, crede Aurelian, un fost miner din Vulcan.

Politicienii din zonă susțin, la rândul lor, că deciziile de închidere a minelor nu sunt oportune, în timp ce în state ca Germania și Austria, oficialii guvernamentali au propus reducerea consumului de gaz și folosirea prioritară a cărbunelui în producția de energie.

„Uniunea Europeană permite inclusiv redeschiderea minelor de cărbune pentru a scăpa de dependența gazelor rusești. Este o șansă imensă, istorică pentru noi! Guvernul României are, așadar, obligația de a identifica și de a utiliza de urgență toate resursele energetice, iar o componentă extrem de importantă sunt minele de cărbune din Valea Jiului și, implicit, Termocentrala Paroșeni”, arată, într-o declarație politică senatoarea PNL Lucica Dina Muntean, din Valea Jiului.

Mina Lupeni. Foto: Daniel Guță
Mina Lupeni. Foto: Daniel Guță

„Am observat o puternică dorință în toată Europa, dar și în restul lumii de a continua producția de energie pe cărbune. În acest context, consider că este total inoportun să oprim activitatea la două exploatări miniere: EM Lonea și EM Lupeni în 2024, iar altor două exploatări miniere: EM Vulcan și EM Livezeni în 2030”, declara și senatorul PSD Cristian Resmeriță.

Toate minele de cărbune, închise în următorii ani

Din 2019, minele Lonea (Petrila) şi Lupeni, care numără împreună 1.300 de salariaţi, se află în programul de închidere definitivă stabilit de Guvernul României şi Comisia Europeană.

Lucrările de închidere şi ecologizare din Lupeni şi Lonea vor trebui finalizate cel târziu în anul 2026, iar producţia de cărbune a celor două mine va înceta până la sfârşitul anului 2024, potrivit unei ordonanțe de urgenţă privind decarbonizarea sistemului energetic, eleborată de Ministerul Energiei.

Mina Vulcan. Foto: Daniel Guță
Mina Vulcan. Foto: Daniel Guță

Minele Livezeni şi Vulcan, care au împreună circa 1.700 de angajaţi, nu sunt incluse oficial în programul de închidere a exploatărilor miniere, însă activitatea lor va fi oprită până în 2030, conform angajamentelor luate de România, cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

De asemenea, tot până în 2030, Termocentrala Paroşeni va trebuie să renunţe definitiv la folosirea huilei. Terenurile pe care au funcţionat minele din Valea Jiului vor fi ecologizate, în încercarea autorităţilor de a le reda circuitului economic. Foştii mineri afectaţi de restructurări vor fi incluşi în programe de reconversie profesională şi recalificare, arată documentul elaborat de Ministerul Energiei.

Un secol și jumătate de minerit intens

Exploatările miniere din Valea Jiului au luat avânt în jurul anului 1870, anul inaugurării căii ferate a cărbunelui Petroşani – Simeria, care avea să lege bazinul carbonifer de culoarele importante de comunicaţie din Transilvania.

Uricani. O statuie a minerilor într-un oraș unde au fost închise trei mine. Foto: Daniel Guță
Uricani. O statuie a minerilor într-un oraș unde au fost închise trei mine. Foto: Daniel Guță

Cele şase oraşe miniere din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) s-au extins în deceniile de comunism, ajungând la o populaţie totală de 170.000 de locuitori, cei mai mulţi angajaţi în industria extractivă.

La începutul anilor ´80, peste 40.000 de oameni lucrau în minele de cărbune, iar regimul Ceaușescu impunea creșterea numărului salariaților din subteran.

„Este un lucru nu prea normal ca din 40.000 de oameni care lucrează în Combinatul minier din Valea Jiului numai 5.800 să lucreze propriu-zis în producţia de cărbune, iar restul în alte activităţi – importante, dar auxiliare. Trebuie să crească numărul celor care lucrează la cărbune şi să se reducă numărul celor care muncesc în alte activităţi. Baza organizării trebuie să fie cei care lucrează în mină, cu combina, în abataje”, a fost mesajul fostului preşedinte comunist Nicolae Ceaușescu, publicat în ediţia din 5 septembrie 1982, a ziarului „Drumul Socialismului”.

După 1990, populaţia Văii Jiului a scăzut cu peste 40.000 de locuitori, un număr apropiat de cel al minerilor disponibilizaţi în ultimele trei decenii, odată cu restructurările din sectorul minier din regiune. Cele mai multe dintre minele de cărbune, dar și uzinele de utilaj minier care asigurau funcționarea acestora, preparațiile, centralele electrice și alte fabrici, au fost închise, lăsând în urma lor terenuri pustii, acoperite cu ruine.

Minele din Valea Jiului închise după 1990

1994 Exploatarea minieră Lonea Pilier şi-a încetat activitatea.

1999 Şi-au încetat activitatea Exploatările Miniere Câmpu lui Neag şi Petrila Sud.

2003 S-a închis Exploatarea Minieră Dâlja.

2004 S-a închis Exploatarea Minieră Valea de Brazi.

2006 Şi-a încetat activitatea Exploatarea Minieră Aninoasa.

2015 S-a închis Mina Petrila

2017 S-au închis minele Uricani şi Paroşeni.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite