Urs prins într-un laț montat de braconieri într-o pădure din Valea Jiului VIDEO
0Un urs a fost prins într-un laț, montat de braconieri în zona Taia din Valea Jiului (Hunedoara), o regiune de la poalele munților Șureanu și Parâng, ce este populată de numeroase animale sălbatice.

În seara de joi, 7 septembrie 2023, un paznic de vânătoare din zona Taia (Petrila, județul Hunedoara) a descoperit un urs viu, prins într-un laț (video).
Urs captiv în lațul pus de braconieri
„Echipa operativă formată din lucrători din cadrul serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase şi ai Poliţiei Orașului Petrila, care s-a deplasat la faţa locului a constatat faptul că în zona Taia, în extravilanul orașului Petrila, la aproximativ 500 de metri de locuințele din acea zonă deluroasă, se află un ursadult, prins într-un laț format dintr-o sârmă oțelită de piciorul din spate. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj cinegetic și continuă cercetările în vederea identificării persoanelor bănuite de comiterea faptei și a luării măsurilor legale”, a informat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.
Paza locului în care s-a aflat ursul a fost asigurată pe durata nopții de jandarmi, până în cursul dimineții de vineri, 8 septembrie 2023, când medicul veterinar sosit la fața locului a tranchilizat ursul.
„Ca urmare a examinării animalului, medicul veterinar a constat că prezenta o excoriație și edem ușor la piciorul drept din spate, nefiind constatate fracturi sau leziuni incompatibile cu viața, astfel că a fost eliberat”, a informat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Cheile Tăii din Hunedoara sunt rezervație naturală
Cheile Tăii din Hunedoara (rezervație naturală) sunt situate în apropierea localității Petrila, pe valea Tăii care străbate cheile.
„Cheile Tăii din Hunedoara au o deosebită valoare peisagistică şi floristică, constituind o enclavă de specii termofile de pe versanţii calcaroşi cum sunt Syringa vulgaris, Dianthus sp., Saxifraga sp., Fraxinus ornus, Euphorbia sp.”, informează administrația din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina
Accesul către Cheile Tăii se face dinspre DN 66 prin localitatea Petrila din dreptul primăriei înainte de podul peste Jiul de Est virând către stânga pe DJ 709K, urmând drumul de trei – patru kilometri. În chei sunt marcate mai multe trasee de alpinism accesibile cu echipament adecvat.
Așezările din Valea Jiului, vizitate de urși
Urșii au revenit în mai multe zone locuite din orașele Văii Jiului și, mai ales, de la marginea lor. Uneori au produs pagube în gospodării, au atacat animale și au creat panică în rândul localnicilor. În ultimele luni, locuitorii din Valea Jiului au primit mai multe alerte telefonice prin care autoritățile semnalau prezența unor urși în zone locuite.
„Zona Parâng din Valea Jiului este puternic împădurită, există hrană din belșug, iar condițiile de înmulțire sunt optime pentru ursul brun. Gestionarul fondului cinegetic menționează că înmulțirea acestora este necontrolată, iar în lipsa unor măsuri ferme la nivel național conflictele om-urs ar putea să fie din ce în ce mai frecvente”, informa, în vara anului 2022, Primăria Petroșani.
Recomandările specialiștilor sunt ca, în cazul în care semnalați prezența unui urs, păstrați distanța față de acesta, nu încercați să vă fotografiați cu el sau să îl hrăniți. Chiar dacă poate părea inofensiv, pericolul poate fi major! Protejați animalele din gospodărie fără să vă expuneți pericolului și sunați la 112.