Hunedoara, ținutul urșilor. Întâlniri dramatice ale oamenilor cu animalele sălbatice

0
Publicat:

Sute de urși stăpânesc ținuturile izolate de munte din Hunedoara, iar adesea întâlnirile acestora cu oamenii au fost dramatice. Au fost cazuri în care localnicii i-au salvat pe urși de la moarte.

Prezența urșilor, semnalată la Sarmizegetusa Regia. Foto: Daniel Guță
Prezența urșilor, semnalată la Sarmizegetusa Regia. Foto: Daniel Guță

Urșii ocupă un loc important în fauna ținuturilor de munte ale Hunedoarei, iar întâlnirile localnicilor cu ei au fost frecvente în ultimii ani. Potrivit celor mai recente statistici ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, aproape 600 de urşi erau înregistraţi în judeţul Hunedoara în 2019.

Pe mai multe trasee turistice din munții Șureanu, Retezat, Parâng și Poiana Ruscă, unde în trecut a fost semnalată prezența acestora, au fost amplasate panouri de avertizare, iar cei care le străbat sunt înștiințați că pot întâlni în calea lor animalele sălbatice. Oamenii sunt sfătuiți să păstreze distanța față de urși, să nu încerce să se fotografieze cu ei ori să îi hrănească. Ei pot reprezenta pericole, chiar dacă par inofensivi.

„În anul 2021 au fost semnalate numeroase pagube produse de fauna sălbatică asupra animalelor domestice și asupra culturilor agricole. A crescut numărul pagubelor produse de carnivorele mari (urs brun, lup) asupra animalelor domestice”, arăta un raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.

Numărul hunedorenilor care au căzut victime urșilor a fost redus, deși sălbăticiunile și-au făcut de mai multe ori simțită prezența în locuri populate de oameni.

Recent, au fost observați pe străzile din Lupeni și Petroșani și în gospodăriile unor localnici din Valea Jiului. Mărturii stau numeroasele imagini în care urșii au surprinși, dar și urmările, uneori dramatice, ale întâlnirilor pe care le-au avut cu oamenii. Iată câteva dintre cele mai neobișnuite întâlniri dintre oameni și urși, în Hunedoara.

Oamenii, îngeri păzitori pentru urși

În luna iulie a acestui an, un turist aflat într-o excursie în Retezatul Mic a găsit un pui de urs rănit, în apropiere de stâna Scorota. L-a luat cu el şi l-a predat jandarmilor montani, iar în cele din urmă, animalul a fost adus la grădina zoologică din Hunedoara.

„Micuţul a avut noroc cu mine că l-am găsit la timp şi eu am avut noroc că era singur! Era lovit puţin la un picior din spate şi cam deshidratat, dar a ajuns pe mâini bune”, afirma Andrei Dobârcean, cel care a salvat ursulețul.

Puiul de urs rănit, descoperit de un turist. Foto: IJJ Hunedoara
Puiul de urs rănit, descoperit de un turist. Foto: IJJ Hunedoara

Ursul a fost adus de jandarmii montani la un cabinet de medicină veterinară din Lupeni, apoi a fost transportat la grădina zoologică din Hunedoara. Aici, în urma unui control amănunţit şi a unei radiografii, medicul veterinar a constatat că avea o fractură mai veche la un picior, acesta fiind, de altfel, foarte probabil, şi motivul pentru care s-a pierdut de familia sa în pădure.

Animalul a fost apoi dus la un spital veterinar din Deva, unde a fost operat şi i-a fost implantată o tijă în picior. În cele din urmă, a fost trimis la un centru specializat în îngrijirea urșilor, din județul Harghita. Iar cel mai probabil, în următorii ani va fi eliberat din nou în sălbăticie.

În urmă cu câțiva ani, un alt urs ajuns într-o situație gravă a fost salvat, după ce a fost prins într-un laţ pus de braconieri, într-o pădure din Masivul Parâng.

Animalul de circa trei ani și de peste 150 de kilograme a fost eliberat din capcană de rangeri şi de jandarmi montani, după o intervenţie ce a durat aproape o oră şi care a presupus tranchilizarea sa, pentru a-i putea fi acordate îngrijirile necesare. În cele din urmă şi-a revenit şi s-a retras în pădure.

Baloo, cel mai faimos urs din Hunedoara, a fost și el salvat înainte de a fi adus în adăpostul său din stațiunea montană Straja. Povestea ursului-vedetă a început în anul 2000, pe vremea când, fiind doar un pui, a fost găsit de vânători în pădurile Parângului, în zona Polatişte.

Baloo, vedeta stațiunii Straja, în anii copilăriei. Foto: Complex Montana
Baloo, vedeta stațiunii Straja, în anii copilăriei. Foto: Complex Montana

„A fost găsit în stare de inconştienţă, înfometat şi pierdut de familie. Ursuleţul a fost adus în Petroşani, unde i s-au pus perfuzii, până când s-a însănătoşit“, îşi amintea omul de afaceri Emil Părău, cel care a avut grijă în ultimii ani de Baloo.

După ce a stat în gazdă la mai multe familii, care l-au îngrijit şi l-au îndrăgit, ursuleţul a fost adus la Straja. A primit numele Baloo, după celebrul personaj animat din „Cartea Junglei“ și este găzduit într-un ţarc de 1.200 de metri pătraţi, dotat cu bazin şi împrejmuit.

Întâlniri dramatice între urși și oameni

În ultimii ani au fost mai multe situații în care întâlnirile dintre oameni și urși au avut un final dramatic. Adesea, victimele au fost ciobani sau ajutoare de ciobani care au încercat să își salveze oile pândite de animalele sălbatice.

În toamna anului trecut, un tânăr de 33 de ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost atacat de un urs, la o stână din vecinătatea Orăştiei. Animalul l-a mușcat de față.

Un alt ajutor de cioban a trecut prin momente cumplite când, în timp ce păştea oile tot în împrejurimile Orăștiei, un urs i-a ieșit în cale. Ursul ieșise din pădure și atacase stâna aflată în apropiere de satul Mărtinești.

Urs capturat în Petroșani. Foto: Tiberiu Iacob Ridzi
Urs capturat în Petroșani. Foto: Tiberiu Iacob Ridzi

„Cel mai probabil, ciobanul rănit a vrut să salveze oile şi a fost atacat. Le recomandăm ciobanilor să aibă câini la ei, care îi pot apăra de animale sălbatice. Şi, în cazul în care le este atacată turma de un urs, să-l lase să-şi ia prada, deoarece legea le dă dreptul să-şi recupereze paguba de la autorităţile locale”, informau reprezentanții Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara.

Un păstor de la stâna Soarbele, din Retezatul Mic, a fost și el victima unui urs care atacase stâna, fiind rănit de animal.

Tot în Retezat, un adolescent care avea grijă de o turmă de oi, la Zănoaga, a fost rănit de un urs. Noaptea, când tânărul de 17 ani s-a îndreptat cu lanterna aprinsă spre oi şi ar fi fost luat prin surprindere de ursul, tulburat de lumina acesteia.

Urs în Munții Șureanu. Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina
Urs în Munții Șureanu. Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina

În satul Ohaba Ponor, din Munții Șureanu, o femeie a fost la un pas de moarte, după o întâlnire nedorită cu un urs.

„În data de 8 octombrie 2019, venind dinspre pădure împreună cu mai mulţi consăteni, pe mine a sărit un urs, m-a pus la pământ, s-a urcat peste mine şi mi-a smuls carnea de la mâna stângă şi de la piciorul stâng. Evenimentul mi-ar fi fost fatal, dar din spate a apărut o vecină însoţită de un câine. Ca urmare a strigătelor vecinei şi a lătratului câinelui, ursul m-a lăsat şi a fugit în pădure, lăsându-mă inconştietă, plină de sânge. Ginerele meu şi vecinii m-au coborât pe braţe în sat, până ne-am intersectat cu echipajele medicale”, a relatat femeia. Timp de peste o lună, femeia a rămas internată în spital, în urma întâmplării.

Recent, cele mai mari probleme cu urșii le-au avut localnicii din Petroșani. Autoritățile din Valea Jiului au intrat în alertă când unele animale au ajuns în locuri populate din municipiu, cum este zona Universității din Petroșani.

Urşii şi-au făcut simţită prezenţa în zona cetăţilor dacice Sarmizegetusa Regia, Costești și Piatra Roșie din Munţii Orăştiei. La Sarmizegetusa Regia, Consiliul Județean Hunedoara a amplasat panouri prin care oamenii sunt avertizați că ar putea întâlni animalele sălbatice.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite