Orașele din Valea Jiului, sub teroarea urșilor. Animalele sălbatice au făcut ravagii în gospodării

0
Publicat:

Urșii au revenit în mai multe zone locuite din orașele Văii Jiului și au produs pagube în gospodării. Localnicii sunt avertizați frecvent de prezența animalelor sălbatice.

Un pui de urs, observat de localnici. Foto: IJJ Hunedoara. ARHIVĂ
Un pui de urs, observat de localnici. Foto: IJJ Hunedoara. ARHIVĂ

Mai multe mesaje de alertă au fost trimise în ultimele zile locuitorilor din orrașele Văii Jiului, pentru a fi avertizați de prezența unor urși în zonele locuite.

Mai mulți urși în Valea Jiului

Urșii s-au trezit din hibernare și tulbură din nou cartierele orașelor din Valea Jiului, în sudul județului Hunedoara. În ultimele zile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara a trimis de mai multe ori mesaje localnicilor, prin sistemul Ro Alert, pentru a-i avertiza cu privire la prezența unor astfel de animale sălbatice în apropiere de zonele locuite.

Cel mai recent mesaj Ro Alert a fost transmis joi seara, localnicilor din Lupeni. „A fost semnalată prezența unui urs în Lupeni – zona colonia Ștefan. Intervine SMURD Lupeni și Inspectoratul Județean de Jandarmi Hunedoara. A fost emis mesaj Ro Alert”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara.

Șir de mesaje Ro Alert

Alte patru mesaje Ro Alert cu privire la prezența urșilor în zone locuite de oameni din Valea Jiului au fost transmise în cursul lunii mai de ISU Hunedoara. Un urs a fost observat de mai multe ori în zona stației de telegondolă din Vulcan, în apropierea unor stupi de albine. A distrus mai mulți stupi, atras de mierea de albine.

Proprietarul stupilor a relatat că în ultimii ani, a fost vizitat de mai multe ori de animalele sălbatice, în această perioadă, și se aștepta ca urșii să revină din nou la gospodăria sa.

În comuna Bănița din Hunedoara, poarta de intrare în Valea Jiului și în ținutul momârlanilor, urșii au ucis două vaci, aflate în zona montană, la doi – trei kilometri una de alta. Prezența unor urși a fost semnalată în luna mai și în municipiul Petroșani.

Munții Parâng, ținutul urșilor

În vara anului trecut, autoritățile din Petroșani au interzis accesul în Parcul Brădet, din cauza riscului pe care îl reprezentau animalele sălbatice, care și-au făcut frecvent simțită prezența în zonă. Și în alte locuri mărginașe de la marginea Petroșaniului, la poalele munților Parâng localnicii au trecut prin emoția întâlnirii cu urșii.

„Zona Parâng este puternic împădurită, există hrană din belșug, iar condițiile de înmulțire sunt optime pentru ursul brun. Gestionarul fondului cinegetic menționează că înmulțirea acestora este necontrolată, iar în lipsa unor măsuri ferme la nivel național conflictele om-urs ar putea să fie din ce în ce mai frecvente”, informa, anul trecut, Primăria Petroșani.

Recomandările specialiștilor sunt ca, în cazul în care semnalați prezența unui urs, păstrați distanța față de acesta, nu încercați să vă fotografiați cu el sau să îl hrăniți. Chiar dacă poate părea inofensiv, pericolul poate fi major! Protejați animalele din gospodărie fără să vă expuneți pericolului și sunați la 112.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite