Traian Berbeceanu, pus într-o situaţie critică. Aşteaptă din 2016 continuarea procesului: „Nu e firesc ce se întâmplă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A trecut mai mult de un an şi jumătate de la data în care poliţistul Traian Berbeceanu a fost achitat în procesul în care procurorii DIICOT l-au acuzat de favorizarea unor grupări infracţionale, acelaşi în care anchetatorii săi au fost condamnaţi pentru fabricarea probelor. Aşteptarea unei sentinţe definitive a rămas departe de final.

În iunie 2016, când Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, a fost achitat în procesul în care procurorii DIICOT l-au acuzat de favorizarea unor grupări infracţionale, poliţistul spera ca apelul să fie judecat într-un termen scurt, iar sentinţa definitivă să fie dată în următoarele luni, astfel încât, dacă rămânea favorabilă pentru el, să se poată întoarce în BCCO Alba.

„Nu s-a schimbat nimic din ceea ce mi-am dorit atunci”, spune Traian Berbeceanu, la un an şi jumătate de la pronunţarea sentinţei, în procesul judecat pe fond de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Între timp, soluţia a fost contestată, însă dosarul nu a mai ajuns pe rolul de apel, care va da soluţia definitivă. În cea mai mare parte a timpului scurs din 2016, dosarul a rămas la magistraţii de la ÎCCJ şi la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizate şi Terorism. Primii au avut nevoie de circa nouă luni pentru a întocmi motivarea de peste 800 de pagini, iar procurorii DIICOT l-au ţinut o perioadă la fel de îndelungată, pentru motivarea apelului declarat în cauză. După finalizarea procedurilor, în 23 ianuarie, dosarul a fost transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru ca procurorii DNA să motiveze, la rândul lor, apelul înaintat. Abia apoi procesul va începe la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, care va da o sentinţă definitivă.

„Ar trebui, în opinia mea, prevăzut un termen rezonabil în care procurorul să-şi motiveze apelul. Mai mult, ar trebui prevăzute şi sancţiuni pentru nerespectarea acestui termen! Nu este firesc ca procesele să stagneze luni de zile, pentru că procurorul nu îşi motivează apelul declarat”, a declarat Traian Berbeceanu, citat de glasul-hd.ro

Patru ani de la arestarea sa
În 23 octombrie 2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi apoi arestat preventiv, pentru o lună, într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracţionale. Poliţistul din Deva a fost înlăturat de la conducerea BCCO Alba, însă ulterior şi anchetatorii săi au fost puşi sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzaţia că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe Berbeceanu.

Potrivit DNA, fostul procuror şef al DIICOT Alba Ioan Mureşan şi cei doi complici ai săi, fostul procuror Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean, au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu, încercând să îl reducă la tăcere şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina. În urma anchetei, Ioan Mureşan a fost suspendat din funcţia de procuror şi înlocuit de la conducerea DIICOT Alba Iulia.

În 30 iunie 2016, la doi ani de la începerea procesului, Traian Berbeceanu a fost achitat în dosarul penal iar procurorii acuzaţi că au fabricat probele care au dus la incriminarea şi înlăturarea sa au fost condamnaţi la închisoare. În schimb, Ioan Mureşan a primit şapte ani de închisoare, Nicolaie Cean a primit trei ani de închisoare, iar Alin Muntean patru ani de închisoare, pedepse cu executare. Dacă decizia va fi menţinută, după finalizarea definitivă a procesului, Traian Berbeceanu va trebui să primească peste 100.000 de euro, daune morale şi materiale de la foştii săi anchetatori.

Traian Berbeceanu a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia între anii 2005 şi 2013, până la punerea sa sub învinuire. În 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Reacţia furioasă a lui Traian Berbeceanu faţă de poliţistul acuzat de molestarea celor doi copii: „Bată-l Dumnezeu!”

Adevăraţii poliţişti „sunt cei care l-au prins şi l-au dovedit pe ticălos”, spune poliţistul Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba, într-o reacţie dură faţă de molestarea celor doi copii de către poliţistul de la Rutieră.

Reacţia lui Traian Berbeceanu: „Voi, ăştia de o ardeţi toată ziua cu Legile Justiţiei, ia reglementaţi şi asta. Dă-vă...”

Traian Berbeceanu a lansat un mesaj dur faţă de autorii proiectului noilor legi ale justiţiei, reclamând că în timp ce demnitarii condamnaţi penal încă pot ocupa demnităţi publice, poliţiştii, procurorii şi judecătorii sunt suspendaţi din funcţie odată cu trimiterea în judecată.

Mesajul dur al lui Traian Berbeceanu: „Sunt 4 ani de când nişte ticăloşi mi-au distrus viaţa şi cariera. Mai este puţin...”

Achitat în prima instanţă pentru toate acuzaţiile care i-au fost aduse în dosarul în care în 2013 a fost arestat preventiv la cererea DIICOT, poliţistul Traian Berbeceanu a lansat un mesaj dur pentru foştii săi anchetatori, la patru ani de la punerea sa sub învinuire.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite