Tragedie în Sarmizegetusa Regia. Trei oameni au fost loviţi de fulger în incinta sacră a cetăţii dacice: un bărbat a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmizegetusa Regia.
Sarmizegetusa Regia.

Un agent de pază din Sarmizegetusa Regia a murit, joi, după ce a fost lovit de fulgeri. Alţi doi oameni au fost răniţi.

Un bărbat a murit, iar doi soţi, aflaţi în vizită în Sarmizegetusa Regia, au suferit traumatisme în urma descărcărilor electrice produse în zona cetăţii dacice din Munţii Orăştiei. 

Pompierii militari ai Detaşamentului Orăştie, specializaţi în acordarea primului ajutor, şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean au acţionat pentru salvarea victimelor.

Cei doi soţi, ce prezentau semne ale descărcării electrice, au primit îngrijiri medicale din partea pompierilor şi a medicilor SAJ şi au fost duşi conştienţi şi cooperanţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Deva.

Din păcate, pentru a treia victimă nu s-a mai putut interveni pentru salvarea vieţii. Bărbatul decedat, de 47 de ani din comună Bucium, făcea parte din dispozitivul de pază al sitului arheologic Sarmisegetusa Regia, a informat Anemona Doda, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Centrul judeţului Hunedoara s-a aflat sub incidenţa unui cod galben de vreme rea caracterizat de averse, ce au atins 25 de litri pe metru pătrat, grindină şi descărcări electrice.

Sarmizegetusa Regia este cel mai important obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare.

Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României. Cea mai mare parte din zona Sarmizegetusei Regia nu a fost cercetată sistematic până în prezent.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Teoriile bizare despre Sarmizegetusa Regia ale „savanţilor“ din anii '90: cuiul dacic care nu ruginea şi oraşul subteran

Secretele celor mai prospere oraşe antice dispărute: capitala întemeiată de romani şi coloniile greceşti înghiţite de mare 

Cinci ani de la descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia. Soarta cererii de recompensă pentru matriţa unică în lume

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite