Construcţie misterioasă descoperită în Sarmizegetusa Regia. Arheologii s-au întors pe şantier pentru a-i afla secretele
0Arheologii s-au întors pe şantierul Sarmizegetusei Regia, pentru a cerceta zona unde a fost descoperită o alee pavată cu gresie, andezit şi calcar, care duce spre un edificiu misterios.
Un nou şantier arheologic a fost deschis la Sarmizegetusa Regia.
„Săpătuile arheologice din acest an continuă cercetarea unuia dintre elementele importante ale zonei sacre, anume o nouă cale de acces. Până în prezent au fost identificate trei segmente ale unei alei pavate cu dale de piatră (gresie, andezit, calcar). Aleea este o ramificaţie a drumului ceremonial principal, un obiectiv al campaniei fiind descoperirea joncţiunii dintre ele. În acelaşi sector, terasa a IX-a, este în curs de desfăşurare dezvelirea unui edificiu monumental ale cărui plan şi funcţionare vor fi precizate la finalizarea cercetărilor”, au informat reprezentanţii administraţiei Sarmizegetusa Regia.
În vara anului trecut, arheologii care au efectuat cercetări la Sarmizegetusa Regia au scos la iveală o secţiune dintr-o alee construită în vremea dacilor, pavată cu gresie, blocuri de andezit aduse de la peste 50 de kilometri şi blocuri de calcar - un drum pavat care uimeşte prin înfăţişarea sa şi prin măiestria cu care a fost construit în Antichitate. Drumul antic duce spre o construcţie ale cărei mistere nu au fost încă desluşite. Aleea dacilor este bine conservată, pe alocuri fiind ascunsă la trei metri sub pământ.
Capitala dacilor
Sarmizegetusa Regia este cel mai important obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare.
Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României. Cea mai mare parte din zona Sarmizegetusei Regia nu a fost cercetată sistematic până în prezent.
Vă recomandăm să citiţi şi: