Se deschide sezonul turistic în stațiunile montane din Hunedoara. Cele mai căutate locuri, iarna VIDEO

0
Publicat:

Ninsorile au cuprins cele patru stațiuni montane din Hunedoara, unde au loc pregătiri intense pentru deschiderea sezonului de schi și săniuș.

Tunurile de zăpadă au pornit în Straja. Foto: Transport Straja. Facebook,
Tunurile de zăpadă au pornit în Straja. Foto: Transport Straja. Facebook,

Primele ninsori abundente din acest sfârșit de an dau speranțe cabanierilor din stațiunile montane Straja, Parâng, Pasul Vâlcan și Râușor că vor avea un sezon turistic aglomerat.

În stațiunea montană Straja din Hunedoara, vremea rece și ninsorile fac posibilă amenajarea unor pârtii de schi. Sezonul de iarnă va începe, oficial, de Ziua Națională a României.

„Temperaturile scăzute din aceste nopți permit producția de zăpadă! Vă reamintim că accesul pe pârtii este interzis în această perioadă. Dacă prognozele se mențin favorabile, se vor deschide în mini-vacanta de 1 Decembrie”, au informat reprezentanții zonei turistice.

În prezent, în stațiunea montană Straja se lucrează la amenajarea pârtiilor Constantinescu, Mutu, Alfa, Platoul Soarelui si Baloo.

Stațiunea montană Straja, cea mai populară din Hunedoara

Staţiunea montană Straja însumează aproximativ 26 de kilometri de domeniu schiabil. 20 de kilometri pot fi acoperiţi cu zăpadă artificială, anunță administratorii stațiunii.

„Cele 11 instalaţii de transport pe cablu asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune. Sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu”, informează administratorii zonei de agrement (video - Complex Montana - Straja, Facebook).

Stațiunea montană Straja a fost înființată în Munții Vâlcan, la cota 1.400 – 1500 de metri, la circa zece kilometri de municipiul Lupeni, de care o leagă o șosea modernizată în ultimul deceniu.

Până în anii ‘90, la poalele vârfului Straja (1.868 metri) călătorii găseau doar o cabană cu câteva zeci de locuri de cazare, înconjurată de păduri și pajiști alpine. În ultimele două decenii, în jurul cabanei Straja, construită la începutul anilor ’70 pentru angajații minei Lupeni, s-a dezvoltat un sat de vacanță cu aproape 200 de cabane și pensiuni.

Tot aici a fost ridicat, în 1999, și Schitul Straja, devenit o atracție turistică și un loc de pelerinaj în Vinerea Mare, dinaintea Paștelui. Deasupra bisericii de lemn și a chiliilor din jurul ei, a fost înălțată Crucea Eroilor, în memoria ostașilor români care au luptat în Primul Război Mondial.

Pârtiile din Straja. Foto: Transport Straja. Facebook
Pârtiile din Straja. Foto: Transport Straja. Facebook

La mica biserică, oamenii ajung printr-un tunel, pe pereții căruia au fost pictaţi 365 de sfinţi, în ordinea în care sunt sărbătoriţi în câte o zi din an. Tunelul sfinților, care face legătura între şosea şi schitul din Straja, datează din anul 2006, iar lungimea sa depăşeşte 50 de metri.

„O candelă este veșnic aprinsă în acest tunel și este mutată în fiecare zi în fața icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar”, informează reprezentanții stațiunii din Valea Jiului. Ursul Baloo a rămas însă vedeta staţiunii din Valea Jiului.

În anul 2000, puiul de urs a fost găsit de vânători în pădurile Parângului, în zona Polatişte, îngrijit și adus, mai târziu, la Straja, unde i-a fost amenajat un ţarc de 1.200 de metri pătraţi, dotat cu bazin şi împrejmuit.

În apropiere de stațiunea montană Straja se află Pasul Vâlcan din Hunedoara, folosit din Evul mediu ca trecătoare între regiunile istorice Ardeal și Muntenia și transformat din anii 2000 în zonă de agrement.

Turiștii pot urca în stațiunea Pasul Vâlcan, aflată la circa 10 kilometri de municipiul Vulcan, cu telegondola și chiar dacă zăpada nu este suficient de mare pentru schi sau săniuș, se pot bucura de panorama Văii Jiului și de munte.

Ultimele pregătiri și în Parâng

A nins abundent în zona de munte din sudul județului Hunedoara, unde se află stațiunile Straja, Parâng și Pasul Vulcan, iar primul strat de zăpadă așternut pe pârtii le-a dat speranțe și administratorilor zonelor turistice mai puțin dotate cu instalații de schi și de producere a zăpezii artificiale că vor atrage turiști.

Stațiunea Parâng. Foto: Odo Bala / Facebook
Stațiunea Parâng. Foto: Odo Bala / Facebook

În stațiunea montană Parâng (video, înainte de ninsori) cele două telescaune – unul vechi de peste cinci decenii, iar celălalt instalat în anul 2014 – au intrat în funcțiune, iar utilajele de amenajarea a pârtiilor sunt pregătite pentru amenajarea pârtiilor, dacă stratul de zăpadă va fi suficient de gros pentru a permite schiatul, anunță Primăria Petroșani. 

Șoseaua alpină, recent inaugurată în stațiunea montană Parâng, este închisă circulației auto, din cauza condițiilor de iarnă și a declivității acesteia, însă turiștii pot ajunge pe munte cu telescaunul.

Din stațiunea montană Parâng (video - Info Parâng, Facebook), dacă vremea permite, amatorii de drumeții pot urca spre vârfurile Parângului, la peste 2.000 de metri altitudine.

În stațiunea montană Parâng, cele mai vechi cabane destinate turiștilor, dar și sportivilor și angajaților minelor de cărbune din Valea Jiului, au fost construite la începutul anilor ’70. Tot atunci a fost amenajat și vechiul telescaun din stațiunea montană Parâng.

Zona de agrement aflată la 10–15 kilometri de Petroșani, s-a dezvoltat după 1990, iar în prezent cuprinde peste 100 de cabane și pensiuni și pârtii care însumează peste opt kilometri.

Stațiunea montană Râușor din Retezat

În stațiunea montană Râușor din Retezat (video, înainte de ninsori), aflată la circa 30 de kilometri de orașul Hațeg din Hunedoara, sezonul de schi va fi deschis în jurul datei de 8 decembrie, spun reprezentanții singurei zone de agrement cu pârtii de schi din Munții Retezat.

„Lucrările de amenajarea a pârtiilor au fost realizate recent, iar noile instalații de schi sunt montate în aceste zile. Cele trei pârtii de schi au 800 – 1.200 de metri lungime. Sperăm că vor putea fi deschise la 8 decembrie”, spune administratorul unei pensiuni.

Stațiunea Râușor din Retezat cuprinde peste 100 de cabane şi pensiuni, dar și pârtii de schi şi alte amenajări. Din anii ’70 au fost ridicate primele construcții pe valea Râușorului, de la poalele Retezatului, cantoanele folosite pentru cazarea muncitorilor şi minerilor angajați în proiectul Amenajării hidroenergetice Râul Mare - Retezat.

În anii ´80 a fost construit aici primul complex turistic – un motel destinat, în principal, angajaţilor Combinatului Siderurgic din Hunedoara.

Tot atunci, a fost înfiinţat şi Serviciul Salvamont Hunedoara, iar voluntarii care făceau parte din el au amenajat în Râuşor prima pârtie, de circa 250 de metri, dar şi primul teleschi din Retezat.

Din anii ´90, primăria comunei Râu de Mori a început parcelarea terenurilor de la Râuşor şi vinderea lor celor care voiau să îşi construiască aici case de vacanţă şi pensiuni.

În prezent, staţiunea din Munții Retezat este căutată de turişti în special iarna, când pârtiile de schi şi săniuş sunt acoperite cu zăpadă. Din Râușor pornesc mai multe trase montane din Retezat și una dintre cele mai accesibile rute spre Vârful Retezat (2.482 metri), aflat la circa două ore de urcuș din stațiune.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite