Satul care uimeşte lumea prin cel mai ingenios WC. Ce au făcut oamenii din Tomnatec cu prima lor cabină telefonică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele pitoreşti din Tomnatec sunt părăsite. FOTO: Dan Terteci.
Casele pitoreşti din Tomnatec sunt părăsite. FOTO: Dan Terteci.

Un sat pe cale de dispariţie din judeţul Hunedoara le oferă călătorilor, în afara peisajelor de poveste care îl înconjoară şi a priveliştii dezolante a caselor şi a bisericilor abandonate, o imagine inedită. Neavând ce mai face cu ea, localnicii au transformat prima cabină telefonică adusă în satul Tomnatec într-o toaletă ingenioasă.

O casă bătrânească, părăsită, din satul Tomnatec, comuna Bulzeştii de Sus, judeţul Hunedoara oferă vizitatorilor imaginea inedită a celui mai ciudat WC din ţinut.

Familia care a locuit în casa veche din lemn a transformat prima cabină telefonică adusă în sat într-o toaletă sătească. Cabina telefonică a fost amplasată în spatele casei, într-un loc nu tocmai ferit din ogradă. I-a fost detaşat telefonul, iar în locul liber a fost aşezat „un tron”. Pentru a avea parte mai multă de intimitate, oamenii au vopsit în albastru partea de jos a geamurilor care compun cabina.


FOTO: Dan Terteci.

hunedoara

Fotografia realizată de Dan Terteci arată rezultatul inovaţiei sătenilor din Tomnatec: o cabină telefonică dotată cu WC, potrivită pentru a descrie înţelesul zicalei locale de „a da un telefon”. Cabina ingenioasă nu a mai fost folosită, de un timp îndelungat, deoarece cătunul a fost părăsit.


Vă recomandăm şi:

Imaginea tristă din centrul Hunedoarei: o copilă de şase ani e trimisă la cerşit în toiul nopţii, pentru a-şi ajuta frăţiorii

Centrul municipiului Hunedoara oferă în multe seri un peisaj dezolant, chiar dacă străzile care îl traversează au fost împodobite cu perdele de luminiţe multicolore. Aşezată pe caldarâm, în faţa unui supermarket, o copilă de şase ani cerşeşte, spune ea, pentru fraţii săi, până la orele târzii ale serii.

Maicile de la Prislop, în ipostaze inedite. Ce fac călugăriţele la plecarea pelerinilor de la mormântul lui Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop atrage zilnic mii de pelerini care vin din toate zonele ţării pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca. La orele serii, după plecarea ultimilor vizitatori, călugăriţele de la Prislop îşi continuă munca, având grijă ca a doua zi aşezământul să îi primească pe credincioşi la fel de îngrijit.

Cum i-au îngrozit românii pe străini cu abstinenţa din post: „Un tâlhar ucisese o familie, dar a fost şocat să vadă pe unul de-ai lui lingând o farfurie de unt”

Abstinenţa românilor în timpul marilor posturi i-a uimit pe autorii occidentali, în secolele trecute. Îndrumaţi de preoţi, localnicii păstrau cu sfinţenie zilele de post, chiar dacă nu renunţau la viciile condamnate de biserică. A nu ţine post era un păcat la fel de grav ca tâlhăria sau crima, potrivit obiceiurilor relatate de călătorii străini.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite