Video Sat faimos, dar aproape pustiu din România, trezit la viață de muzica regretatului Drăgan Muntean VIDEO
0Satul Poienița Voinii din Hunedoara (video), locul natal al faimosului interpret Drăgan Muntean, s-a trezit din liniștea care îl cuprinde în cea mai mare parte a anului. Un festival de folclor și tradiții a avut loc aici.
Drăgan Muntean (1955 - 2002) a fost unul dintre cei mai iubiți artiști ai folclorului românesc iar satul său natal, Poienița Voinii din Hunedoara, a devenit cunoscut în ultimele decenii datorită interpretului de muzică populară.
Pe Dealul Cornetului din satul Poienița Voinii (comuna Bunila), nedeia organizată în fiecare vară în amintirea lui Drăgan Muntean a atras, în acest sfârșit de săptămână, câteva sute de oameni, unii veniți cu corturile, de la distanțe mari de Hunedoara.
Mulți dintre ei sunt localnici din Ținutul Pădurenilor din Hunedoara, unde micile sate de pe coamele munților ori înșirate de-a lungul unor văi adânci au păstrat tradiții seculare și un port popular unic în România.
Cele mai multe așezări s-au depopulat în ultimele decenii, odată cu închiderea exploatărilor miniere din zonă, iar cei rămași în sate sunt, mai ales oameni în vârstă, obișnuiți cu un mod de viață mai simplu și mai puțin confortabil față de traiul la oraș.
Satul căutat de turiști
Alți oaspeți ai festivalului, numit în prezent „Drăgan Muntean” urcă la Poienița Voinii din orașele hunedorene apropiate de Munții Poiana Ruscă.
În primele decenii de comunism, Hunedoara a devenit unul dintre marile centre metalurgice din România, iar mulți pădureni s-au stabilit aici, în locuințele construite pentru familiile de muncitori. Foștii muncitori și urmașii lor au păstrat însă gospodăriile din satele de munte, pe care le îngrijesc chiar dacă nu mai locuiesc permanent aici.
În satul Poienița Voinii ajung și turiști din alte colțuri ale țării. Vara, satele din Ținutul Pădurenilor din Hunedoara sunt mai animate, iar noile șosele din zonă sunt mai aglomerate de mașinile călătorilor care vin pentru a retrăi atmosfera patriarhală păstrată de aceste locuri.
Multe drumuri cum este și cel spre satul Poienița Voinii au rămas, însă, nemodernizate, dar turiștii trec peste acest disconfort.
„Am venit din Timișoara, în concendiu, într-o tură prin satele din Ținutul Pădurenilor și m-am nimerit la festival. Este plăcut să vezi oamenii purtând aceste costume populare superbe, mai ales cele viu colorate ale femeilor, și să asculți cântecele lor, vâzându-i dansând brâul pădurenesc”, spune Ioana, o turistă venită în satul Poienița Voinii.
Satul vechi din Evul Mediu, făcut faimos de Drăgan Muntean
În Poienița Voinii, aflată la vreo 25 de kilometri de Hunedoara, în Ținutul Pădurenilor (video) locuiesc câteva zeci de oameni, mulți dintre ei fiind vârstnici. Aproape fiecare familie de aici are și câte o locuință în Hunedoara.
Satul din Ținutul Pădurenilor este atestat din vremea Huniazilor (la începutul secolului al XV-lea), dar a rămas un reper al Hunedoarei, ca fiind locul natal al lui Drăgan Muntean (1965 - 2002), unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai folclorului românesc din ultimele decenii. Casa din Poienița Voinii unde a copilărit interpretul a fost transformată într-un muzeu al pădurenilor, deschis vizitatorilor.
La câțiva kilometri de Poienița Voinii se află alte așezări pitorești din Ținutul Pădurenilor: satul Alun din Hunedoara, cu drumul și biserica de marmură, satul Ghelari, cu rămășițele celor mai mari mine de fier din Munții Poiana Ruscă și cu Catedrala pădurenilor – una dintre cele mai spectaculoase biserici din vestul României.
Aproape se află și satul Vadu Dobrii – un loc pitoresc aflat la peste 1.000 de metri altitudine, dar locuit de 10 – 12 oameni, Govâjdia – cu furnalul de fontă vechi de peste două secole, dar și așezările arhaice Lelese, Bunila, Cernișoara Florese.