Sarmizegetusa Regia, îngropată complet în zăpadă. Cum arată iarna în capitala dacilor FOTO

0
Publicat:

După o iarnă cu puțină zăpadă, Sarmizegetusa Regia a fost acoperită în ultimele zile de un strat considerabil de omăt, arată fotografiile publicate de Sorin Zgăvîrdean.

Iarna în Sarmizegetusa Regia. Foto: Sorin Zgăvîrdean
Iarna în Sarmizegetusa Regia. Foto: Sorin Zgăvîrdean

Ninsorile au împodobit monumentele fostei capitale a dacilor din Munții Șureanu, iar în unele locuri zăpada atinge aproape un metru.

Iarna în Sarmizegetusa Regia

Iarna, accesul până la cetatea dacică este dificil pe ultimii patru kilometri, pe care drumul urcă abrupt și sinuos din valea Grădiștii, pe valea Albă.

Ea poate fi vizitată, cu exepția zilei de luni – când este închisă, în fiecare zi, între orele 9 şi 15. Actualul program de vizitare este în vigoare până în 28 februarie 2023, iar ulterior acestei date, orarul va fi extins.

Sarmizegetusa Regia, cea mai faimoasă cetate dacică din România, a fost scoasă la iveală la începutul secolului al XIX-lea, în goana localnicilor după comorile antice ascunse printre ruinele și în împrejurimile ei, iar de atunci a reprezentat o resursă inepuizabilă de noutăți arheologice pentru oamenii de știință.

Aproape un metru de zăpadă în Sarmizegetusa Regia. Foto: Sorin Zgăvîrdean
Aproape un metru de zăpadă în Sarmizegetusa Regia. Foto: Sorin Zgăvîrdean

Începând din anii ´50, când au fost dezvelite complet cele mai multe dintre edificiile aflate în „Incinta sacră” din Sarmizegetusa Regia, campaniile arheologice au loc aici aproape în fiecare an.

Capitala dacilor, distrusă de romani

În Antichitate, Sarmizegetusa Regia cuprindea mai mult de o sută de terase, create de oameni pe Dealul Grădiștii, prin eforturi considerabile.

Cele mai importante sunt terasele a IX-a, a X-a și a XI-a, dispuse în trepte, în zona sacră, sprijinite de ziduri puternice de calcar și protejate de alte ziduri de apărare, pe care s-au descoperit rămășițele a opt temple și a altor construcții antice interesante.

Iarnă în Sarmizegetusa Regia. Foto: Sorin Zgăvîrdean
Iarnă în Sarmizegetusa Regia. Foto: Sorin Zgăvîrdean

Capitala dacilor era, la acea vreme, cea mai puternică redută în faţa ofensivei armatelor împăratului Traian, fiind bine poziţionată din punct de vedere strategic şi protejată de relieful înconjurător.

Sarmizegetusa Regia a fost cucerită de romani, potrivit istoricilor, la finalul celui de-al doilea război purtat de împăratul Traian în Dacia (105 – 106). Atunci, cele mai multe dintre monumentele ei au fost incendiate și distruse.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite