Şantierul noii magistrale feroviare din vestul României. Gara Devei după trei ani de lucrări VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gara Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Gara Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Au trecut trei ani de când perimetrul feroviar al gării municipiului Deva s-a transformat într-un imens şantier, pe traseul noii magistrale feroviare din vestul României.

Modernizarea infrastructurii feroviare în zona Gării Devei a demarat la începutul anului 2018, când barăcile de peste linii, aflate în vecinătatea staţiei CFR şi locuite de mai multe familii nevoiaşe, au fost evacuate pentru a face loc organizării de şantier.

GALERIE FOTO CU ŞANTIERUL DE LA GARA DEVEI

Coloşii magistralei feroviare din vestul României. Cum s-a lucrat la cele trei noi poduri peste Mureş VIDEO

Magistrala feroviară din vestul României. Cum se transformă nodul de cale ferată Simeria VIDEO

Şantierul feroviar uriaş din vestul României. Cum arată calea ferată pe care trenurile vor trece cu 160 km/h VIDEO

În 2021, la sfârşit de martie, după trei ani de la începerea proiectului, zona gării are o nouă înfăţişare. Construcţia celor trei peroane noi se apropiere de final. Peronul 3 a fost amenajat în 2020, iar în prezent muncitorii se ocupă de asfaltarea peroanelor 1 şi 2. Pasarela metalică montată încă din toamna anului trecut în dreptul clădirii staţiei CFR nu poate fi încă utilizată, în aşteptarea finalizării lucrărilor la peroane.

Alte două pasarele se află în şantier la extremităţile staţiei CFR: pasarela cap X situată la trecerea la nivel cu strada Hărăului şi pasarela relocată în zona străzii Mureşului, cu descărcarea peste Calea Zarandului. De asemenea, peste linii, se află în construcţie o clădire de mentenanţă, cu hale, ateliere şi birouri. Clădirile staţiei CFR vor fi, de asemenea, reabilitate. Unele anexe se se află în şantier, însă lucrările la clădirea de călători nu au demarat.


Lucrări în Gara Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare în perimetrul staţiei CFR Deva şi a gării municipiului au loc în cadrul proiectului de modernizare a sectorului de cale ferată Simeria – Gurasada, în lungime de 40,8 kilometri. 

gara deva in santier foto daniel guta adevarul

Contractul în valoare de 2,63 miliarde de lei a fost semnat cu Compania Naţională „CFR” la 30 august 2017, cu Asocierea FCC – Astaldi – Contratas y Ventas, iar ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 3 octombrie 2017. Termenul estimat de finalizare a investiţiei este anul 2022, iar pe noul tronson feroviar trenurile de călător vor putea atinge viteze de 160 de kilometri pe oră, iar cele de marfă vor putea circula cu până la 120 de kilometri pe oră.


Lucrări în Gara Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

gara deva in santier foto daniel guta adevarul

Proiectul prevede lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea a 17 poduri, dintre care trei peste râul Mureş, a 27 de podeţe, a 4 pasaje superioare, a 3 pasaje inferioare, lucrări civile în 9 staţii de cale ferată. 

Sursa de finanţare este asigurată din fonduri nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 şi de la bugetul de stat. Lotul Simeria – Gurasada face parte din Tronsonul Km 614 – Simeria noua magistrală feroviară de peste 140 de kilometri aflată în şantier în vestul ţării, a cărei finalizare a fost estimată în 2022. Magistrala va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou şi nouă poduri peste râul Mureş.


Lucrări în Gara Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

gara deva in santier foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Drumul de fier al cărbunelui a împlinit 150 de ani. Cum a fost construită calea ferată Simeria - Petroşani

„Paznicul” viaductului neclintit de pe calea ferată dispărută a Hunedoarei, cu o istorie de 120 de ani VIDEO

Oraşul preistoric îngropat de autostradă şi de calea ferată. S-a transformat total în 10 ani VIDEO

Spectaculoasa cale ferată montană către cetăţile dacice, acum dispărută. Pe vremuri, urşii alergau după trenuri

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite