Românii returnează cinci milioane de ambalaje zilnic. Unde sunt tot mai vizibile efectele asupra mediului
0Românii primesc vouchere de 50 de bani pentru returnarea în centrele de colectare sau în magazine a fiecărui ambalaj reciclabil, acceptat în Sistemul de Garanție – Returnare, iar numărul celor care aleg să returneze pet-urile, sticlele și cutiile de aluminiu a crescut exponențial în ultimele luni.
Pe lângă recompensele obținute de români în schimbul ambalajelor returnate, pentru a fi reciclate, în unele orașe oamenii au putut observa efectele pe care programul le-a avut asupra mediului, în cele șase luni de la implementarea sa.
„În Hunedoara, ploile torențiale care duceau la creșterea nivelului râului Zlaști făceau ca apele umflate să aducă în vale, în zona de la poalele Castelului Corvinilor mormane de pet-uri, aruncate de localnici în amonte. Am putut observa că acest fenomen nu se mai petrece, iar râul și malurile sale sunt acum mult mai curate, chiar și după ploi”, spun reprezentanții Castelului Corvinilor din Hunedoara.
În România, cinci milioane de ambalaje sunt colectate zilnic, prin intermediul Sistemului Garanție Returnare, iar în acest ritm ar putea fi reciclate, anual, șapte miliarde de ambalaje returnabile, arată un studiu publicat de platforma de informare Eeco.ro, fondată de Teodora Ghenciu.
București, în topul reciclării ambalajelor
Sistemul de Garanție – Returnare a PET-urilor (RetuRO a sticlelor și cutiilor de aluminiu a fost inaugurat în România în 30 noiembrie 2023, iar până la mijlocul lunii aprilie, românii au returnat centrelor de colectare peste 350 de milioane de ambalaje, arată o analiză publicată de Eeco.ro.
„Sigur că cifra asta de cinci milioane trebuie raportată totuși la cantitatea enormă de ambalaje pentru băuturi pusă pe piață. Respectiv șapte miliarde de ambalaje, anual. Și atunci, dacă ritmul de colectare ar rămâne acesta, de cinci milioane de ambalaje pe zi, ar fi într-adevăr un ritm prea lent, am colecta prea puțin. Prea puțin față de cele șapte miliarde. Dar ritmul crește de la lună la lună. Spre exemplu, în primele trei luni din 2024, trei luni complete - ianuarie, februarie, martie - s-au colectat aproximativ 100 de milioane de ambalaje. Iar într-o lună și jumătate, aprilie plus jumătate din luna mai, s-au colectat 250 de milioane de ambalaje. Deci o creștere de 150 la sută într-un interval atât de scurt aș spune că este îmbucurătoare”, informează platforma Eeco.ro.
Peste 90 la sută din ambalajele colectate în România au fost returnate prin aparatele instalate în orașe, de obicei în preajma supermarket-urilor, deși legea nu impune că ele pot fi colectate doar așa. În mediul rural, colectarea este deficitară, arată autorii studiului. La sate, sunt mai puține centre de reciclare, iar adesea angajații magazinelor mici privesc returnarea pet-urilor cu reticiență.
„Între 1 ianuarie și 15 aprilie 2024, campioni la reciclare au fost, cum era de așteptat, locuitorii din capitală și împrejurimi, urmați de orașele mari, unde există și magazine mari. Ambalaje colectate au fost în București: 38 de milioane, Ilfov: 10 milioane, Timiș: 9 milioane, Cluj: 8 milioane, Constanța și Brașov: 7 milioane, Prahova și Mureș: 6 milioane”, arată platforma Eeco.ro.