Radu Horia Camil, dealerul comorilor antice furate din Sarmizegetusa Regia, a fost arestat preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DIn incinta cetăţii de la Sarmizegetusa au fost furate o mare parte din comorile dacice. D.G.
DIn incinta cetăţii de la Sarmizegetusa au fost furate o mare parte din comorile dacice. D.G.

Autorităţile române au reuşit capturarea unuia dintre liderii grupărilor de traficanţi de obiecte antice, furate din siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Radu Horia Camil este judecat din 2008 la Judecătoria Deva, pentru spălare de bani şi trafic ilegal de obiecte de patrimoniu. S-a ascuns în acest timp, de justiţie.

Clujeanul Radu Horia Camil, anchetat într-un dosar al comorilor dacice, era căutat atât în România, unde este judecat pentru infracţiuni contra patrimoniuluii şi spălare de bani, dar şi în Anglia. El a fost reţinut de poliţişti, iar magistraţii Tribunalului Alba au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă.

Potrivit procurorilor, în 2010, Radu Horia Camil (45 de ani), care se ocupa cu afaceri în domeniul antichităţilor, a fost depistat de autorităţile britanice în timp ce transporta un lot de monede de aur furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia,.

Infracţiuni comise în Marea Britanie
Horia Camil Radu a fost oprit de autorităţile britanice în departamentul Kent, având în autoturism un lot de 145 monede Koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol.

„Se deplasa spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a efectua tranzacţii ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile româneşti”, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române. În urma expertizei, a fost dovedită autenticitatea monezilor şi apartenenţa acestora la tezaurul furat din Sarmizegetusa. Între timp, Camil a revenit în România, unde a fost reţinut zilele trecute, iar pe numele lui a fost emis mandatul de arestare preventivă.

Bărbatul mai este cercetat pentru exportul ilegal al unor tezaure sustrase din siturile arheologice protejate din România, alcătuite din scuturi dacice şi două table din bronz cuprinzând legile cetăţii Troesmis din Dobrogea. Horia Camil a fost trimis în instanţă la Deva, în 2008, însă a părăsit România şi s-a stabilit la Londra, refuzând să se prezinte în faţa autorităţilor judiciare române. Horia Camil era omul care plasa obiectele furate din situri pe piaţa neagră a antichităţilor, în afara ţării.

Dosar pe rol de cinci ani

Grupul condus de un interlop sârb, Ilic Ljubisa, şi de clujeanul Radu Horia Camil, a fost cercetat pentru braconaj arheologic, într-un dosar voluminos în care Ministerul Culturii şi Cultelor a cerut iniţial daune de 6,6 milioane de euro. 

În perioada 1998 – 2007, obiectele descoperite de echipele de braconieri în urma unor detecţii ilegale în siturile protejate din zona cetăţilor dacice ale Munţilor Orăştiei au ajuns pe piaţa neagră internaţională de antichităţilor.

Potrivit anchetatorilor, la o singură acţiune a braconierilor, în vara anului 1999, în zona Dealului Grădiştii, (situl “Sub Munchea Cetăţii”, aflat la 40 de metri de incinta sacră a cetăţii Sarmisegetuza Regia), aceştia au descoperit un tezaur valoros, alcătuit din două brăţări dacice din aur masiv, 200 monede Lysimach din aur şi 500 tetradrahme din argint, comori care au ajuns în colecţiile private ale unor cetăţeni străini şi doar o mică parte din ele a mai fost recuperată.

Vă recomandăm şi:

Blestemul şi binecuvântarea codului galben: povestea comorii scoase la iveală, de Sânziene, în urma furtunilor ce au distrus zidul Sarmizegetusei

FOTO Cele cinci motive pentru care brăţările dacice din aur sunt autentice

Aurul dacic a fost adus sub pază la Deva: un colier valoros, furat din cetăţile dacilor, a fost prezentat instanţei

Tatăl unui cunoscut fotbalist e arestat în dosarul comorilor: traficanţii spălau urma tezaurelor prin casele de licitaţii

Comori dacice traficate de custodele unui muzeu hunedorean. Florin Delinescu a fost prins vânzând monede din aur vechi de 2.000 de ani, găsite în cetăţile dacice

Povestea incredibilă a austriacului târât trei ani prin instanţe: Georg Hocevar a fost achitat în dosarul mocăniţelor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite